Апелативна прокуратура – София посрещна студенти по право в Деня на отворените врати

5 Юни 2018 г.

От 09:30 ч. днес, 05.06.2018 г., Софийска апелативна прокуратура отвори врати за посещения на граждани в рамките на инициативата под надслов „Открито за съдебната власт“.

От 09:30 ч. днес, 05.06.2018 г., Софийска апелативна прокуратура отвори врати за посещения на граждани в рамките на инициативата под надслов „Открито за съдебната власт“.

С първокурсниците от департамент „Право“ на Нов български университет, придружени от гл. ас. д-р Памела Бучкова, започна представянето на дейността на Апелативна прокуратура – София.

Административният ръководител на САП Албена Вутова приветства бъдещите юристи, като спомена за важните етапи в историята на апелативните прокуратури в страната, които през тази година честват двадесет години от създаването си.

Подчертан интерес студентите проявиха към темата за ролята на апелативните прокуратури като органи на съдебната власт. Заместник-апелативният прокурор Красимира Филипова детайлно ги запозна със структурата и организацията на работата в района на Софийската апелативна прокуратура, който е най-големият в страната. Специално внимание беше отделено на въпроса за компетентностите на различните прокуратури, както и на криминогенните фактори, определящи нивото на престъпността в района.

Присъстващите получиха информация относно въведените през м. ноември 2016 г. нови правила за прием на гражданите в Прокуратурата на Република България, осъществяван от административните ръководители.

Другата група студенти, взели участие в Деня на отворените врати, бяха от курса на гл. ас. д-р Ралица Костадинова в Нов български университет. В рамките на четвърти курс от следването си те вече са имали лекции по наказателно материално право и сега се подготвят за изпити.

Прокурорските помощници в Апелативна прокуратура – София споделиха своя опит от участия в конкурси, всекидневните им задължения и отправиха препоръки към бъдещите юристи.