Непълнолетен извършител на грабеж с условно наказание след споразумение със Софийска районна прокуратура

10 Януари 2018 г.

На 02.06.2017 г., около 14:00 ч., обв. Ицо Кирилов (непълнолетен към този момент), се намирал на територията на гр. София, на „Околовръстен път“, в района около паметника на 14-те загинали войници, поставен в близост до ж. к. „Филиповци“, когато взел решение за неправомерно облагодетелстване.

На 02.06.2017 г., около 14:00 ч., обв. Ицо Кирилов (непълнолетен към този момент), се намирал на територията на гр. София, на „Околовръстен път“, в района около паметника на 14-те загинали войници, поставен в близост до ж. к. „Филиповци“, когато взел решение за неправомерно облагодетелстване. В изпълнение на така взетото решение, обв. Кирилов се насочил към седналата встрани от пътното платно пострадала Л. Р., чакаща превоз. Последната притискала с две ръце в скута си раница, сдържаща нейни лични вещи. След като обв. Кирилов приближил пострадалата откъм гърба й, той се пресегнал, хванал раницата и я издърпал рязко и със сила от ръцете на Р., след което се отдалечил в неизвестна посока. Описаното деяние съставлява извършено престъпление по чл. 198, ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 НК, за което е образувано и водено досъдебно производство, под надзора и ръководството на Софийска районна прокуратура. В хода на това производство, на обв. Кирилов е определена мярка за неотклонение „задържане под стража“, предвид високата обществена опасност на извършеното деяние, както и предвид опасността на самия извършител. След приключване на производството, делото е внесено в Софийски районен съд, ведно с обвинителен акт за описаното по-горе престъпление.

В хода на съдебното производство е постигнато споразумение между прокуратурата и защитника на подс. Кирилов, като му е определено наказание лишаване от свобода за срок от една година, изпълнението на което е отложено за срок от три години. Подсъдимият е възстановил на пострадалата стойността на инкриминираните вещи.

Споразумението е с характер на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване или протест.