На съд за незаконно държане на археологически обекти

1 Юни 2017 г.

Окръжна прокуратура – Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу А. Александров за извършено от него престъпление по чл. 278, ал. 6 от Наказателния кодекс.

Окръжна прокуратура – Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу А. Александров за извършено от него престъпление по чл. 278, ал. 6 от Наказателния кодекс.

На 15.06.2016 г. в РУ на МВР-Монтана постъпила информация, че обвиняемият Александров притежава незаконно огнестрелно оръжие и културно исторически ценности. В тази връзка били предприети неотложни следствени действия по претърсване на имоти в гр. Монтана и с. Каменна Рикса, обл. Монтана.

От апартамента на обвиняемия в града служителите на реда иззели римски монети и археологически предмети (шпора, пръстен), за които в протокола той посочил, че някои от тях са наследствени, а друга част са намерени от него. Впоследствие, по време на разпит на досъдебното производство, той е заявил, че намерените и иззети археологически обекти не били негова собственост, нито ги е държал и не е знаел за произхода им.

В дома му в с. Каменна Рикса били открити и иззети пневматични пушки, металдетектор и антена, ловни патрони и кутии с черно прахообразно вещество. В хода на разследването било установено, че Александров има разрешение за съхранение, носене и употреба на огнестрелно оръжие. От изготвената съдебно балистична експертиза видно, че иззетите пневматични пушки не представляват огнестрелно оръжие по смисъла на закона.

В хода на действията по разследване било установено, че обвиняемият незаконно държал откритите у него археологически обекти, тъй като същите не били регистрирани съгласно изискванията на Закона за културното наследство и Наредбата за реда за извършване на идентификация и водене на регистъра на движими културни ценности. Общата стойност на обектите възлиза на 636 лева.

Предстои насрочване на делото от съда.