Административно наказание и глоба за немарливо изпълнение на служебни задължения

31 Май 2017 г.

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Козлодуй съдът призна за виновен Й.Х. за извършено от него престъпление по чл. 134, ал. 1, т. 2 от Наказателния кодекс.

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Козлодуй съдът призна за виновен Й.Х. за извършено от него престъпление по чл. 134, ал. 1, т. 2 от Наказателния кодекс.

Подсъдимият Х. заемал длъжността „Началник цех РКТО“ в „Енергоремонт-Русе“ АД. В това свое качество той имал задължения да упражнява ефективен контрол за извършване на работата без риск за здравето и по безопасен начин, да полага грижи за осигуряване на минималните изисквания, свързани с условия на труд по време на строителни и монтажни работи, както да изпълнява и да контролира спазването на редица законови и нормативни изисквания и инструкции.

Въпреки служебните си задължения, Й.Х. не подсигурил на площадката изискващото се лично предпазно средство – колан за работа на височина, не прегледал за наличие на повреди по използваните въжета, сапани и вериги, допуснал по време на преместване на товар да се поправя окачването му, допуснал експлоатирането на верижна лебедка с неизправна кука. Немарливото изпълнение на служебните задължения и неосигурен ефективен контрол довели до инцидент на обект - Площадка „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД.

На 07.08.2016г., работещият като котляр Й.П., при монтаж на скара от опорна конструкция за въздуховоди, паднал от височина 4,35 м., като причината за това било откачване на сапана на скарата от куката на макарата. В резултат на случилото се на пострадалия била причинена средна телесна повреда, изразяваща се в закрита черепно-мозъчна травма, счупване на ребра, наличие на кръв и въздух в гръдната кухина, многофрагментарно счупване на лявата хълбочна кост.

С Решение на Районен съд – Козлодуй Й.Х. е освободен от наказателна отговорност и с налагане на административно наказание „глоба“ в размер на 1000 лева.