Окончателна седемгодишна присъда за извършен опит за убийство по хулигански подбуди

10 Май 2017 г.

Окончателна седемгодишна присъда за извършен опит за убийство по хулигански подбуди

По изготвен от Окръжна прокуратура –Монтана обвинителен акт Емил Иванов е признат за виновен по повдигнатото му обвинение за извършено престъпление по чл. 116, ал.1, т.11 вр. чл. 115 вр. чл. 18, ал.1 от НК.

Осъдителна присъда е постановена от  ОС-Монтана още през  месец юни 2014 година, но  е подаден протест от прокурор при  МОП поради  явна несправедливост на наложеното наказание/условно/. Върховният касационен съд потвърди решението на Софийски апелативен съд наказанието да бъде изтърпяно ефективно от Иванов.

Осъденият живеел постоянно в гр. Берковица, не работел. Той познавал             свидетелят Г., който работел като невъоръжена охрана в дискотека  в града.

На 31. 08. 2012 г. вечерта, свидетелят Г. бил на работа.  Иванов, заедно с баща си, брат си и техни  приятели се събрали в домашни условия, да празнуват рождения ден на осъдения. По –късно компанията решила да отиде в дискотеката, където работел пострадалия.

Тъй като преди време, в същата дискотека, възникнали проблеми с поведението  на Иванов, охраната отказала да го пуснат в заведението. Бащата  на осъдения започнал  да се кара с охранителите, защо не допускат  в дискотеката сина му. Било му обяснено, че Емил Иванов проявява агресия и отправя закани, затова представлява заплаха за клиентите на заведението. Бащата не възприел тези обяснения и започнал да бута свидетелите, за да влезе.

В това време осъдения Иванов се намирал зад гърба на свидетеля Г., извадил малък черен нож и със замах започнал да нанася удари в гърба, шията, главата му. Свидетелят усетил пареща болка, обърнал глава и видял окървавения нож в ръцете на нападателя си. След поредица от удари, от които не успял да се предпази, Г. все пак успял да  избута обвиняемия от себе си и се затичал по стълбите в посока- стоянката за таксита. Когато разбрал, че Иванов и роднините му го следват, решил да отиде до сградата на полицията. Успял да достигне до нея, да отвори входната врата и да влезе в коридора. Отишъл  до остъкленото гише, с окървавена ръка почукал по стъклото и, вече губейки сили успял да каже на оперативния дежурен, че е “ намушкан с нож“ пред дискотеката. Свлякъл се на пода в коридора на сградата, а полицаят  уведомил незабавно спешна помощ и дежурния автопатрул.  Всички заедно започнали да оказват помощ на пострадалия и да опитват да спрат кървенето. Свидетелят Г. впоследствие бил транспортиран до болницата в Берковица, а оттам-до МБАЛ-Монтана, където незабавно му била направена животоспасяваща операция.

Незабавно било образувано досъдебно производство,  извършен оглед на местопроизшествието, иззети обекти за изследване - петна от тъмночервена течност.  В хода на разследването, изготвената съдебно- медицинска експертиза на пострадалия  Г. дава заключение за  причинени множество порезни наранявания в лява слепоочна област, в тилно-теменната област, прободно - порезно нараняване в областта на шията вдясно, със срязване на подлежащите меки тъкани и мускулатура, както и на вътрешната яремна вена, с частично срязване на щитовидната жлеза и дихателната тръба; поредица прободно - порезни наранявания в областта на гръдния кош, на ляво рамо, на лява предмишница. На базата на порезните наранявания и острата кръвозагуба се е развил и шок, довел до разстройство на здравето, временно опасно за живота

Окончателната осъдителна присъда е постъпила  за изпълнение в Окръжна прокуратура - Монтана  на 05. 05. 2017 г.