Задържаният за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина остава в ареста

2 Март 2017 г.

Днес, 02.03.2017 г., състав на Софийски апелативен съд остави в ареста Йоан Матев, обвиняем за убийството на Георги Игнатов, извършено на 02.06.2015 г. в Борисовата градина в гр. София.

Днес, 02.03.2017 г., състав на Софийски апелативен съд остави в ареста Йоан Матев, обвиняем за убийството на Георги Игнатов, извършено на 02.06.2015 г. в Борисовата градина в гр. София.

В съдебно заседание прокурор от Апелативна прокуратура – София заяви, че е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил умишлено убийство. В подкрепа на това становище е събрания към настоящия момент доказателствен материал: съдебномедицинските експертизи на пострадалия, профила на извършителя, установеното време на извършване на престъплението, съдебнотехническата експертиза на движението на обвиняемия в деня на престъплението, видеозаписът на лицето, разпитите на неговите съученици, които са разпознали обвиняемия, както и показанията на свидетел по делото за споделеното му от обвиняемия за случилото се в Борисовата градина.

Представителят на държавното обвинение подчерта, че деянието не е било провокирано от жертвата и съществува реална опасност обвиняемият да извърши друго престъпление и да се укрие, както направил след убийството, в това число чрез промяна на външността и социалните навици.

Съдът прие искането на представителя на държавното обвинение за приобщаване към делото на допълнителни доказателства – докладна записка от МВР, сектор „Престъпления“ и протокол за проведен разпит на свидетел от 22.02.2017 г.

Магистратите оставиха без уважение жалбата на защитата на обвиняемия Матев за промяна на мярката на неотклонение на обвиняемия от „Задържане под стража“ в по-лека и потвърдиха първоинстанционното съдебно определение.

Разследването по делото продължава, назначена е експертиза за установяване на пръстови отпечатъци върху оръдието на убийството – нож, открит от разследващите органи непосредствено до мястото на престъплението.