Ефективни наказания за шофиране без книжка в района на Апелативна прокуратура - София

24 Януари 2017 г.

По обвинителни актове, внесени за разглеждане в съда от Районните прокуратури в Кюстендил и Мездра, бяха сключени споразумения с подсъдими, извършили престъпления по чл. 343в, ал. 2 от Наказателния кодекс.

По обвинителни актове, внесени за разглеждане в съда от Районните прокуратури в Кюстендил и Мездра, бяха сключени споразумения с подсъдими, извършили престъпления по чл. 343в, ал. 2 от Наказателния кодекс.

Неправоспособният водач на МПС М. Драганов от гр. Кюстендил, който има множество наложени наказания за извършени нарушения на Закона за движението по пътищата, ще изтърпява една година „Лишаване от свобода“ в затворническо заведение от закрит тип при „строг“ режим. На 25.06.2015 г. в гр. Кюстендил, по ул. „Овощарска“, той управлявал лек автомобил марка „Мерцедес“, когато бил спрян от органите на полицията. Тъй като не представил свидетелство за правоуправление на МПС при извършената проверка, служителите на реда установили, че той не притежава такъв документ и спрямо него има влязло в сила наказателно постановление, с което му било отнето СУМПС.

Съдът е привел в изпълнение и наложено му с предходна присъда наказание от три месеца „Лишаване от свобода“, постановено от Благоевградския районен съд.

 

Три месеца „Лишаване от свобода“ получи Г. Иванов за шофиране без книжка в едногодишния срок от наказването му по административен ред за същото нарушение. Той се призна за виновен в това, че на 10.03.2016 г. в гр. Кюстендил, по ул. „Шести септември“, управлявал лек автомобил „БМВ“ без СУМПС.

 

Прокурор в Районна прокуратура – Мездра сключи споразумение със защитата на подсъдимия Т. Петров, който на 20.07.2016 г. управлявал мотоциклет „Хонда Ендуро“ между селата Люти брод и Зверино без регистрационни табели, без съответно свидетелство за управление на МПС, в едногодишния срок от наказването му по административен ред за същото деяние.

Във въпросния ден подсъдимият Петров посетил общоселски празник „курбан“ в м. „Острог“ с мотоциклета, паркирайки непосредствено до масите, което направило впечатление на присъстващите. След като употребил алкохол, той тръгнал да се прибира. По пътя, движейки се в отсечката между селата Люти брод и Зверино, нередовният шофьор изгубил управление, паднал и се наранил, след което се върнал в селото и укрил мотоциклета. Петров отишъл в питейно заведение и помолил служителка да съобщи за инцидента във ФСМП – Мездра. На място била изпратена линейка, като същевременно бил подаден сигнал за случая и в РУ на МВР – Мездра. Преди да бъде откаран в болница, той първоначално заявил пред полицейски автопатрул, че управлявал велосипед, след което признал за мотоциклета, но отказал да посочи къде го е укрил, както и да бъде тестван за употреба на алкохол. След извършена полицейска проверка било установено, че Петров е наказван за управление на МПС без шофьорска книжка.

Съдът одобри сключеното споразумение, с което на подсъдимия Петров е определено наказание от пет месеца „Лишаване от свобода“, което да изтърпи в затворническо заведение от закрит тип при първоначален „строг“ режим.