Една година и половина затвор за изпълнителен директор на акционерно дружество за длъжностно присвояване

15 Декември 2016 г.

Окръжна прокуратура – Монтана постигна осъдителна присъда спрямо А. Божанов, обвинен в извършване на престъпление по чл. 203, ал. 1, във вр. с чл. 201 и чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Окръжна прокуратура – Монтана постигна осъдителна присъда спрямо А. Божанов, обвинен в извършване на престъпление по чл. 203, ал. 1, във вр. с чл. 201 и чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Подсъдимият Божанов от 2007 г. до 2012 г. заемал длъжността изпълнителен директор на „Б.“ АД със седалище в гр. Монтана, на основание сключен договор за управление с председателя на надзорния съвет на дружеството.

С оглед делегираните му права, от правилното и съвестно изпълнение на поетите задължения от страна на Божанов зависела цялата дейност на компанията, както и работните места на нейните служители и работници.

Въпреки че бил запознат с устава на дружеството, той решил да се възползва от властта, която му била предоставена от договора за управление. Вместо да стопанисва и опазва имуществото на дружеството, изпълнителният директор започнал да присвоява пари и вещи, собственост на „Б.“ АД, като се разпореждал с тях в свой и на свои близки интерес и полза.

За сметка на управляваното от него дружество той заплащал здравни и други осигуровки на двете си деца, които никога не са имали трудови правоотношения с дружеството и по никакъв начин не били свързани с неговата дейност.      Той внасял съответните суми в различни банки, след което представял в касата на фирмата вносните бележки с искане за възстановяване на сумите. На самите документи имената на задължените лица били заличавани, но оставали единните граждански номера, които съответствали на ЕГН на неговите деца.

От назначената в хода на досъдебното производство съдебно-икономическа експертиза се установява, че общият размер на сумата, която Божанов присвоил от бюджета на дружеството за заплащане на осигуровките на неговите деца възлиза на 2 540,85 лв.

Освен това подсъдимият Божанов лично закупувал с парични средства на „Б.“ АД различни вещи – дълготрайни и краткотрайни активи и златни монети, представляващи краткосрочна инвестиция. Тези вещи той не предал в предприятието, за да бъдат поставени под отчетност, като бъдат заприходени от съответното материално – отговорно лице и да бъдат ползвани от и в интерес на управляваното от обвиняемия дружество, а ги задържал за себе си, като се разпоредил с тях в свой личен интерес. Присвоените от него по този начин чужди средства са в размер на 62 895.47 лв. Сред закупените вещи за собствено ползване са: няколко преносими компютри и телевизори, климатик и моторна косачка, корпусни мебели, елементи от модулни мебели и мебели за баня, офис обзавеждане, холна гарнитура, маса, килим и осветително тяло, спален плик и пердета, гуми, цифров слухов апарат и мобилен телефон, фотоапарат, чанти и спортни екипи, икони, розети, шалове и очила с единична стойност 1 278 лв. Цени на закупените от него различни видове монети варирали от 3 200 лв. до 4 800 лв. Фактурите от тези покупки той предавал в счетоводството на управляваното от него дружество, като разпореждал платените суми да бъдат отнесени по сметка „Разходи за материали“, като съответните закупени вещи бъдат отразени като вложени в производството, макар че са били неотносими към производствената дейност на „Б.“ АД.

Престъпната дейност на Божанов в качеството му на длъжностно лице била установена при назначен вътрешен финансов одит на дружеството, след което бил подаден сигнал до Окръжна прокуратура – Монтана. След проведено разследване са установени причинените на дружеството вреди и е внесен обвинителен акт срещу Божанов в ОС – Монтана.

Постановена по делото първоинстанционна присъда подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.