Районна прокуратура – Ботевград изправя на подсъдимата скамейка жена, измамила десетки лица с обещания за изгодни екскурзии до Великобритания и Дубай

29 Ноември 2016 г.

Районна прокуратура – Ботевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Т. Николова за извършено от нея престъпление по чл. 210, ал. 1, т. 5 вр. чл. 209, ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

Районна прокуратура – Ботевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Т. Николова за извършено от нея престъпление по чл. 210, ал. 1, т. 5 вр. чл. 209, ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

През м. януари 2013г. в гр. Ботевград, с цел да набави за себе си имотна облага, обвиняемата Николова въвела в заблуждение различни лица, че организира и ще проведе две екскурзии – до Обединено Кралство Великобритания – с дестинации град Лондон и град Манчестър, и до Дубай. Единичните цени на предлаганата от нея „оферта“ били съответно 220 лева и 660 лева за човек. С тези свои действия обвиняемата причинила на 25 човека имотна вреда в общ размер 22 170,00 лева.

В средата на м. ноември 2012 г. Николова се запознала в заведение „Сладолед – бар“ в центъра на Ботевград с Е.Д., която работила там като сервитьор, а освен това участвала в местен фолклорен състав. Тя й споделила, че е представител на международна организация (фондация), която се занимава с организирането на турнета. По този повод Николова помолила Е.Д. да я свърже с художествения ръководител на танцовия състав, за да предложи услугите си по организация на екскурзия.

         По време на една от репетициите на състава пред около 30 участника обвиняемата заявила, че е представител на Британска организация, осъществяваща международни културни изяви и предложила да организира турне в Лондон и Манчестър. Програмата включвала пътуване със самолет, участие в международен фестивал, провеждан под патронажа на принц Чарлз, танцови изяви пред кралското семейство и официална вечеря, както и участие в посолството на РБ в Лондон. В Манчестър танцьорите щели да получат безплатни билети за предстоящ мач на футболен клуб Манчестър Юнайтед, безплатни сувенири и туристически обиколки из града. Цената, която трябвало да платят участниците на състава, била само 220 лева, като останалата част от стойността на пътуването се поемала от Британската организация и от много близък до нея „културен спонсор“, а именно – храна, спане и настаняване в хотели. Тя дала и допълнителни инструкции за официално вечерно облекло и размерите на ръчния багаж.

         Всички 37 членове на фолклорния състав единодушно взели решение да пътуват и до 13.12.2012 г. художествения ръководител събрал и предал на Николова сумата от 8070 лева, за които тя изготвила три разходни касови ордера.

         Междувременно обвиняемата отново се обърнала към Е.Д. с предложение за включване в екскурзията до Великобритания и на други желаещи, които не са членове на фолклорния състав, както и организиране на екскурзия до Дубай за шест дни. Николова изпратила на електронната й поща „програмата“, включваща посещение на Световен шопинг фестивал и забележителностите на емирството, вечеря в ресторант под океана, плаж, спа-процедури. Новината за изгодните екскурзии обиколила града и желаещите побързали да се запишат и да платят. Тъй като нямали контакт с организаторката Т. Николова, те се срещали в Е.Д. в „Сладолед бар“ и й предавали парите. Съставеният от изпълнителната сервитьорка списък на записалите се за екскурзиите със събраната сума били предадени на Николова без съставяне на разходно оправдателни документи. Отделно самата тя също набирала желаещи за пътуване до екзотичната дестинация, като се представяла за служител в туристическа фирма „Д.Л.Т.“

         Постепенно измамната схема на Николова започнала да се разплита. Първо, не се реализирало турнето на танцовия състав, след това от „Д.Л.Т.“ са отговорили, че нямат нищо общо с подобна екскурзия и такъв служител. Самата Николова, въпреки многократни обаждания по телефон и смс, се укривала. На свой ред, към април 2013 г. хората, записали се за екскурзиите, подали жалби в полицията.

         В този период Е.Д. също звъняла на Николова и я молела да върне парите на хората, но постепенно се убедила, че измамницата няма намерение да го прави. Тогава жената лично изтеглила кредит в размер на 10 000 лева, добавила към тази сума и обезщетението, което получила за смъртта на съпруга й, и изплатила сумите в общ размер 18 210 лева на всички лица, които тя лично записала за екскурзиите.

         В хода на досъдебното производство обвиняемата Николова заявила, че развива дейността си „под давлението на спонсор“, който държи името му да бъде запазено в тайна и на когото предала събраните средства. Впоследствие посочила имена на въпросното лице, обаче след изготвена справка от база данни ГРАО се оказало, че има само две лица с такива имена, които са починали преди десетилетия. Тя представила и писмен ордер по делото, но съдебно-графическата експертиза установила, че документът вероятно е попълнен и подписан лично от нея, като подписът в графата „получил“ изпълнен от самата обвиняема с лява ръка.

         Предстои да започне съдебен процес срещу Николова.