Специализираното звено „Антикорупция“ предаде на съд началник на сектор БОП-Стара Загора за две престъпления

24 Ноември 2016 г.

Специализираното звено „Антикорупция“- СГП внесе обвинителен акт срещу Ивайло Димов, началник сектор БОП-Стара Загора в МВР, за извършване на две престъпления.

Специализираното звено „Антикорупция“- СГП внесе обвинителен акт срещу Ивайло Димов, началник сектор БОП-Стара Загора в МВР, за извършване на две престъпления.

Едното от обвиненията е за престъпление по служба, извършено от Димов, в качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение и което е осъществено при условията на продължавано престъпление с две отделни деяния (чл. 282, ал. 2 във вр. ал. 1 във вр. чл. 26 ал. 1 от НК). Второто повдигнато обвинение на Димов е за престъпление против правосъдието - склоняване прокурор да наруши свое служебно положение във връзка с правораздаването (чл. 289 от НК).

През октомври 2015 г. в сградата на Съдебната палата Ивайло Димов отишъл при Окръжния прокурор на Стара Загора, при зам.-окръжния прокурор, както и при председателя на Окръжния съд-Стара Загора, като поискал да се забави разследване срещу лице, което е било задържано при продажба на наркотици и да има „по-специално отношение“ към него. Димов поискал още и образуваното по случая дело да бъде решено със споразумение при благоприятни за криминалното лице условия.

Магистратите заявили на Димов, че това, което иска е „нередно“ и че не могат да въздействат на наблюдаващия прокурор под каквато и да е форма как да реши делото си.

Независимо от това в периода октомври-ноември 2015 г. в Стара Загора, той е склонявал прокурора по делото срещу криминално проявеното лице (наблюдаващия прокурор) да наруши служебните си задължения във връзка с правораздаването - да изготви споразумение и то да приключи „благоприятно“ за обвиняемия За това деяние на Димов е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 289 НК.

През периода март-април 2016 г. Димов отново се срещнал с административния ръководител на Окръжен съд-Стара Загора, както и с административния ръководител на Окръжна прокуратура-Стара Загора и отново поискал да бъде сключено споразумение със задържаното за продажба на наркотични вещества лице. Настоял и да се определи на обвиняемия по-леко наказание, тъй като досъдебното производство вече било внесено в Окръжен съд-Стара Загора.

Сигналът за действията на Ивайло Димов е подаден от прокурорските и съдийски органи, подложени на натиск. Извършена е и проверка от агенти на ДАНС.

На 1 август 2016 г. Окръжна прокуратура – Стара Загора е образувала досъдебно производство срещу Димов. С постановление на Главния прокурор от същата дата е било разпоредено  разследването да се проведе от Специализираното звено „Антикорупция“- СГП.

Мярката за неотклонение на Димов е „Подписка“.

Очаква се насрочване на делото от Окръжен съд - Стара Загора.