Софийска градска прокуратура обвини бивш министър в безстопанственост, от която е последвала щета над 77 млн. евро

19 Октомври 2016 г.

Днес, 19.10.2016 г. СГП привлече като обвиняем Петър Димитров – бивш министър на икономиката и енергетиката за престъпление по чл. чл.219 ал.4 вр. ал.3 вр. ал. 2 от НК.

Днес, 19.10.2016 г. СГП привлече като обвиняем Петър Димитров – бивш министър на икономиката и енергетиката за престъпление по чл. чл.219 ал.4 вр. ал.3 вр. ал. 2 от НК.

Наказателната му отговорност е ангажирана за това, че в периода от неустановена дата през 2007 г. до 13.12.2007 г. умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и Мардик Папазян /главни изпълнителни директори на НЕК ЕАД/ – лица, на които е възложено управлението на обществено имущество – на НЕК ЕАД , при сключването на „РАМКОВ ДОГОВОР за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ БЕЛЕНЕ, България“.

На 28.11.2007 г., Любомир Велков и Мардик Папазян съзнателно са сключили неизгодна сделка – „РАМКОВ ДОГОВОР за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ БЕЛЕНЕ, България“ с „АТОМСТРОЙЕКСПОРТ“, като са задължили НЕК ЕАД да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора. От това е произлязла значителна вреда за НЕК ЕАД в размер на 77 172 475 евро.

Петър Димитров, упражняващ правата на едноличния собственик на капитала – МИЕ в НЕК ЕАД е бил длъжен да упражнява контрол върху работата на главните изпълнителни директори на НЕК ЕАД Велков и Папазян, но въпреки тези си задължения е бездействал.

Деянието е извършено умишлено, последвалата щета е в особено големи размери - 77 172 475 евро и деянието представлява особено тежък случай.

Петър Димитров е с мярка за неотклонение „Подписка“. Наложена му е забрана да напуска пределите на страната без разрешение на прокурор.

Разследването по делото продължава.