Прокуратурата в Сандански изправя на подсъдимата скамейка ловец, прострелял приятел

4 Октомври 2016 г.

Районната прокуратура в гр. Сандански внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Димитър А. за престъпление по чл. 134, ал.1, т. 1 от Наказателния кодекс.

Районната прокуратура в гр. Сандански внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Димитър А. за престъпление по чл. 134, ал.1, т. 1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият Димитър А. и пострадалият Асен Н. живеели в с. Плоски, община Сандански и били в приятелски отношения. И двамата са занимавали с лов, членували в ловна дружина в селото, имали членски карти и ловни билети. Младите мъже притежавали ловни полуавтомати, Димитър - марка „Стожер“, а Асен – „Байкал“, за които имали разрешение за носене и употреба.

На 23.08.2014 г. двамата решили да отидат на лов за пернат дивеч, въпреки че нямали издадено писмено разрешително за лов, съгласно Закона за лова и опазване на дивеч. Около 6 часа сутринта те тръгнали от с. Плоски, като по пътя към тях се присъединил и техен познат. С автомобил тримата стигнали местността „Гуменица“ в землището на селото. Димитър А. и Асен Н. продължили пеша в посока с. Лиляново през местността „Преслапа“, а третият ловец тръгнал в друга посока.

Обвиняемият вървял на 30-40 метра преди пострадалия, като държал в ръцете си извадения от калъф и намиращ се в сглобено състояние полуавтомат. Не след дълго те видели, че на пътя между двамата излиза сърна. В този момент обвиняемият без да съобрази, че стреля в посока, където има човек, насочил ловното оръжие към сърната и произвел изстрел с патрон (съдържащ метални сачми), който засегнал Асен Н. В резултат на причиненото му проникващо огнестрелно нараняване вдясно на гръдния кош пострадалият усетил силна болка и паднал на земята.

Незабавно Димитър А. се обадил на третия ловец, който дошъл с оставения от тях по пътя автомобил и заедно закарали пострадалия до с. Плоски. От там простреляният бил превозен с линейка до болницата в гр. Сандански. След установен от лекарите проектил с размери от 10 мм, намиращ се в гръбначномозъчния канал, и след лекарска консултация Асен Н. бил транспортиран в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ в София.

От заключението на съдебномедицинската експертиза се установява, че в резултат на прострелването със сачма, засегнало гръбначния мозък, последвала парализа на двата долни крайника с невъзможност за активни движения.

Разпитан в качеството на обвиняем Димитър А. се признава за виновен и изразява съжаление за стореното.

Предстои съдът да насрочи първото заседание по делото.