Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт за опита за убийство на Алексей Петров

2 Септември 2016 г.

Днес, 2 септември 2016 г., Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Роман Логвиненко. Той е обвинен, за това че е организирал опит за убийство на Алексей Петров - престъпление по чл. 116 ал. 1, т. 4, пр. 3, т. 6, пр. 1, алт. 1 и 2, т. 9, вр. чл. 115, вр. Чл. 20, ал. 1, вр. Ал. 3 и 4, вр. Чл. 18 ал. 1 от НК.

Днес, 2 септември 2016 г., Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Роман Логвиненко. Той е обвинен, за това че е организирал опит за убийство на Алексей Петров - престъпление по чл. 116 ал. 1, т. 4, пр. 3, т. 6, пр. 1, алт. 1 и 2, т. 9, вр. чл. 115, вр. Чл. 20, ал. 1, вр. Ал. 3 и 4, вр. Чл. 18 ал. 1 от НК.

В периода от неустановена дата на началото на пролетта на 2014 г. до 29.10.2015 г. в гр. София в съучастие с Артьом Темпински - извършител, Максим Чорний - извършител и Йевен Балков - помагач, умишлено склонил тримата да участват в извършването на убийството на Петров.

Логвиненко е организирал убийството на Петров чрез даване на наставления и разпореждания, както и чрез обещаване на материална облага (парична сума в размер на 200 000 евро на тримата). Освен това, умишлено е улеснил извършването на престъплението чрез набавянето на два броя гранатомети РПГ-22, давал е съвети, разяснения и е организирал следенето на Петров. Обвиняемият е набавил и леките автомобили за извършване на престъплението – марка „Ситроен Саксо“ и „Опел Астра“.

На 29.10.2015 г. в гр. София около 08.35 часа в кв. „Кръстова вада“, на Т-образно кръстовище между улиците „Проф. Милчо Лалков„ и ул. „Светослав Минков“ Темпински и Чорний са направили опит умишлено да умъртвят повече от едно лице – Петров и Стефан Борисов по начин и със средства опасни за живота на мнозина. Двамата са произвели изстрели с два броя гранатомети РПГ-22 към лек автомобил марка „Mercedes S 500 Gard“. В него са пътували Петров и Борисов. Деянието е извършено предумишлено и макар и довършено, не са настъпили предвидените в закона и исканите от дееца обществено опасни последици от това престъпление, тъй като автомобилът е бил брониран и снарядите не са проникнали в него.

На 29.10.2015 г. около 08.30 – 08.40 ч. Петров излязъл от дома си. В подземния гараж го чакал личният му шофьор – Стефан Борисов. Обичайно седнал на задната дясна седалка в личния си автомобил, марка „Мерцедес Ес 500 Гард“, брониран.

На кръстовището между ул. „Проф. Милчо Лаков и ул. „Светослав Минков“, при навлизане в ляв завой Петров и шофьорът Борисов усетили два силни удара отдясно в предната част на автомобила, предхождани от два силни гърмежа през интервал от около две секунди. В резултат на това предното панорамно стъкло на автомобила се спукало, стъклото на предната дясна врата се счупило и отломка от стена на сграда паднала и ударила автомобила в задния ляв калник. Включили се защитните системи на колата, която изпуснала димна завеса. Борисов продължил да шофира по ул. „Светослав Минков“ в посока бул. „Черни връх“, направил обратен завой на самата улица в близост до кръстовището, без да излиза на булеварда и се върнал по същия маршрут в обратна посока, като паркирал автомобила в гаража на дома на Петров.

В хода на разследването са извършени два огледа - на местопроизшествието и на домашния адрес на Петров.

От проведените разпити на място на свидетелите - очевидци е установено, че извършителите на деянието са се оттеглили с лек автомобил марка „Опел“ модел „ Астра”, цвят бордо, както и че единият от извършителите е имал поставена на лицето бяла маска. При обход на района на местопроизшествието и около него е открит изоставен лек автомобил марка „Опел“ модел „Астра”. На място е извършен оглед на местопроизшествието, където са намерени и иззети два броя пластмасови маски – черна и бяла, както и други вещи. Автомобилът е транспортиран до НИКК където е извършен вътрешен оглед, при който са иззети нишковидни обекти, отривки, дъждобран с камуфлажен цвят, два броя зелени кръгли капаци (за РПГ), два броя метални скоби (за РПГ) и други вещи.

В хода на разследването са установени и разпитани фактическите собственици и ползватели на автомобила, които са го продали. След извършена проверка става ясно, че мобилният номер посочен от собствениците като номер използван от купувача на автомобила е използван за осъществяването на опита за убийство на Петров и бягство от местопроизшествието на 29.10.2015 г.

Въз основа на събраните доказателства на 13.01.2016 г. е проведена специализирана полицейска операция, в хода на която са иззети множество веществени доказателства. В следствие на акцията са задържани двама души. Същите са разпитани в процесуалното качество на свидетели пред съдия от Софийски градски съд. Те дават подробни и последователни показания, имащи пряко отношение към извършения опит за убийство на Алексей Петров. Проведени са и разпознавания, чрез които е установена самоличността на сочените в техните показания украински граждани, а именно Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков. 

В хода на разследването са били назначени множество експертизи - комплексна автотехническа, оценителна, балистична, ДНК експертизи. Извършен е и анализ и съпоставка на гласни доказателства.

Анализът и съпоставката на гласните доказателства /показания на свидетелите/, на писмените доказателства /протоколи за оглед на местопроизшествие, протоколи за разпознаване и протоколи за оглед на веществени доказателства/, снимков материал и на експертизите за изследване на веществените доказателства и биологични следи, недвусмислено сочи към категоричен извод, че лекият автомобил „Ситроен“,модел „Саксо“, двата броя РПГ и маски, са използвани от едни и същи лица: Балков, Темпински и Чорни при извършване на инкриминираното деяние. За лицата по безспорен и категоричен начин е доказано, че са доведени в България от Логвиненко, като същите са действали подбудени и подпомагани от него чрез даване на наставления и разпореждания да се организира убийството на Алексей Петров, както и чрез набавяне на парични средства и оръжия за извършване на престъплението, чрез обещаване на материална облага - паричната сума от 200 хил. евро за извършване на убийството на Петров.

Разпитан в хода на досъдебното производство,обвиняемият Роман Логвиненко не дава обяснения.

Очаква се Софийски градски съд да насрочи първото заседание по делото.

Разследването срещу останалите съучастници продължава в отделно дело. Роман Логвиненко е с мярка за неотклонение „задържане под стража“ и се намира в затвора в София.