Осъдителни присъди за две лица след незабавно производство за подпомагане на чужденци незаконно да пребивават и преминат през страната ни

31 Август 2016 г.

Под ръководството на Районна прокуратура – Елин Пелин приключи разследване срещу Марияна Ценова и Никола Илиев за незаконно подпомагане на чужденци.

Под ръководството на Районна прокуратура – Елин Пелин приключи разследване срещу Марияна Ценова и Никола Илиев за незаконно подпомагане на чужденци.

На 27.08.2016г. на автомагистрала „Тракия” в района на община Елин Пелин, в съучастие като съизвършители, с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно те подпомогнали 35 лица с афганистанско гражданство да пребивават в страната в нарушение на Закона за чужденците в Република България. Сред чужденците имало 15 лица, ненавършили 16-годишна възраст. Подсъдимите действали като извършвали превоз от гр. Бургас към вътрешността на страната чрез използване на товарен автомобил „Форд Транзит”, собственост на „Х.“ ООД гр. София.

Двамата извършители на престъплението са установени в хода на специализирана полицейска акция на Главна дирекция „Криминална полиция“ – МВР. На автомагистралата в района на община Пазарджик служителите на МВР са предприели действия по спиране на товарен автомобил, управляван от Ценова, както и на лек автомобил „Пежо 206“, управляван от Илиев. Жената не се подчинила на подадения със стоп-палка знак за спиране, ударила полицейски автомобил и продължила по автомагистралата в посока към столицата. В резултат на предприетите действия по преследването й от служители на ГД „Криминална полиция“ и Областните дирекции на МВР в Пазарджик и София, както и Дирекция „Жандармерия“, Марияна Ценова била спряна принудително в района на община Елин Пелин. Чуждите граждани били открити в управлявания от нея товарен автомобил.

Последва задържането на Ценова и Илиев за срок до 72 часа в следствения арест. На 27.08.2016 г. започна разследването, което приключи в рамките на три дни.

Районната прокуратура в гр. Елин Пелин внесе в съда споразумения, сключени със защитниците на двамата обвиняеми, които са одобрени от съответния съд на 29.08.2016г. с последиците на влезли в сила присъди.

На Ценова е наложено наказание от 18 месеца „лишаване от свобода“, изпълнението на което е отложено за срок от 3 години, както и глоба в размер на 5 000 лева. Съучастникът й помагач – Илиев, е с наказание от 6 месеца „лишаване от свобода“, изпълнението на което е отложено за срок от 3 години, както и глоба в размер на 2 500 лева.

Наред с това, в полза на държавата са отнети двете превозни средства, послужили за извършване на престъплението.

След окончателното приключване на наказателното производство Началникът на ОСИН-София е уведомил писмено Софийската градска прокуратура, както и Софийската районна прокуратура, и РП-Елин Пелин, за констатирани при медицинския преглед на Ценова травматични увреждания, както и за декларирано от нея нежелание за допълнително освидетелстване. Районна прокуратура – Елин Пелин ще разпореди проверка за изнесените данни в справката.