Прокуратурата в Кюстендил води досъдебно производство във връзка със сбиване пред сградата на полицията в града

16 Август 2016 г.

Районна прокуратура – Кюстендил образува две досъдебни производства във връзка с конфликт между ромски фамилии, довел до стълкновение с полицейски служители.

Районна прокуратура – Кюстендил образува две досъдебни производства във връзка с конфликт между ромски фамилии, довел до стълкновение с полицейски служители.

На 13.08.2016 г. в кв. „Изток“ на гр. Кюстендил възниква спор между обитатели на квартала. Впоследствие, в рамките на полицейската проверка по случая, за 24 часа в РУ-МВР-Кюстендил е задържан С. Ангелов (на 27 години), идентифициран като инициатор на конфликта.

На следващия ден в Районното управление за снемане на обяснения в рамките на извършваната полицейска проверка са призовани А. Веселинов, С. Игов и С. Асенов, с които бил влязъл в спор задържания Ангелов. Тримата мъже дошли пред сградата на ОДМВР-Кюстендил заедно със свои сродници. Междувременно на място пристигнали и около тридесет близки на задържания. Двете групи влезли в стълкновение и саморазправа помежду си, за която използвали отчупени тротоарни плочки и част от покритието на стълбището на сградата на полицията. Присъстващите на място служителите на реда се намесили за прекратяване на противоправните действия, при което агресията на част от присъстващите се насочила и към тях. За прекратяване на конфликта и с оглед извършените спрямо тях действия полицаите произвели изстрели със служебните си оръжия, заредени със стоп-патрони. В резултат на това пострадали две лица от участващите в саморазправата, които били транспортирани в Кюстендилската болница за оказване на медицинска помощ – без опасност за живота и с повърхностни наранявания.

За случая са уведомени Районната и Окръжната прокуратура в Кюстендил. Извършен е оглед на място от следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжната прокуратура и образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 2, във вр. с чл. 130, ал. 2 от НК – нанасяне на лека телесна повреда от длъжностно лице при и по повод изпълнение на служебните му задължения. Повдигнато е обвинение и за извършено престъпление по чл. 144, ал. 2 от НК – отправяне на закана спрямо длъжностно лице при и по повод изпълнение на службата му.

В рамките на разследванията по двете досъдебни производства са осъществени множество действия по разследване, като се събират доказателства за евентуални извършени други престъпления от общ характер, свързани с непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и унищожаване и повреждане на чуждо имущество. Дейността на разследващите органи се координира непосредствено от Районна прокуратура-Кюстендил.

Междувременно от ОД-МВР-Кюстендил са предприети мерки за недопускане напрежение в кв. „Изток“ и нарушаване на обществения ред. Осигурено е засиленото полицейско присъствие, в което са включени и екипи на „Жандармерията“. Задържани са десет лица, най-активни участници в конфликта.

Към момента продължава събирането на доказателства по делото.