Четири години затвор за причиняване на смърт чрез удар с брадва по време на сбиване в с. Пудрия

11 Август 2016 г.

Присъда от четири години „лишаване от свобода“ постанови първоинстанционният съд за В. Николов, обвинен от Окръжната прокуратура във Враца за извършено от него престъпление по чл. 124, ал. 1 пр. 1 от Наказателния кодекс – причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда.

Присъда от четири години „лишаване от свобода“ постанови първоинстанционният съд за В. Николов, обвинен от Окръжната прокуратура във Враца за извършено от него престъпление по чл. 124, ал. 1 пр. 1 от Наказателния кодекс – причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда.

Прокуратурата повдигна обвинения срещу Николов след сбиване във врачанското село Пудрия миналата година. През нощта на 18.04. срещу 19.04.2015 г. в заведение в центъра на селото възникнал конфликт между две компании, който прераснал в бой. След преустановяването му, момчета от едната от страните се оттеглили към ромската махала, като не след дълго се разбрало, че там се събрала голяма група, която тръгва към заведението.

Разтревожени от това обстоятелство, момчетата от другата компания отишли в дома на пострадалия В.Х., за да потърсят помощта на техни близки, които по онова време играели карти. Мъжете веднага реагирали и всички заедно тръгнали към главната улица в селото. Наближавайки центъра, те видяли голяма тълпа роми, въоръжени с брадви и други селскостопански сечива, които се придвижвали към тях, викайки различни обиди и закани и размахвайки заплашително сечивата, които носели.

Междувременно пострадалият В.Х. с още трима мъже от тяхната група се скрили зад контейнери за отпадъци. Те забелязали покрай тях мъж с брадва в ръце, тичащ към къщата на В.Х. Веднага след него се появил още един, също въоръжен с брадва. В този момент, изчакващите зад контейнерите мъже се нахвърлили върху него, за да му отнемат опасното оръжие. Те успели да го повалят на земята и започнали да нанасят удари с ръце, крака, както и с пръчка по гърба. По време на боя събореният мъж викал за помощ, на което се отзовали брат му и обвиняемият Николов. Той нанесъл удар по главата на пострадалия В.Х. с тъпата задна метална част на носената от него брадва. След като мъжът паднал на земята, обвиняемият продължил да го рита и скача върху него в областта на гърдите, след което избягал с останалите свидетели.

Мястото на побоя било достатъчно добре осветено от улична лампа, поради което живеещата наблизо жена станала свидетел на случилото се. Именно тя, след като видяла безпомощното състояние на пострадалия, отишла при него. По лицето и главата му имало кръв, а самият той говорел несвързано. Жената бързо изтичала до дома на пострадалия, за да извика сина му, с когото заедно се обадили на тел. 112.

Пострадалият Х. първоначално бил закаран в спешния център в гр. Криводол, но с оглед състоянието му незабавно е придвижен до МБАЛ – гр. Враца за оказване на специализирана помощ. Поради наложителна намеса на специалист – неврохирург мъжът бил транспортиран в болница „Токуда“ в гр. София, където била извършена хирургическа интервенция. След проведеното лечение, на 06.05.2015 г. той бил окончателно изписан, с насоченост – довършване на лечението в МБАЛ – Враца. След влошаване на състоянието му, на 08.05.2015 г. пострадалият В.Х. починал.

Заключенията на съдебно-медицинските експертизи сочат на съчетана черепно-мозъчна и гръдна травма. Въпреки оказаната на пострадалия висококвалифицирана медицинска помощ, възникналото усложнение се оказало непредотвратимо.

Обвиняемият Николов е осъден да заплати 50 000 лв. неимуществени вреди на дъщерята на пострадалия, като обезщетение за причинената смърт на баща й при извършване на престъплението, ведно със законната лихва, считайки от 19.04.2015г. до окончателното й изплащане.

Присъдата е неокончателна и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.