Ефективни наказания и обвинителни актове за престъпления против транспорта по дела на прокуратурите в Софийския апелативен район

11 Август 2016 г.

Десет месеца „лишаване от свобода“ при строг режим в затворническо заведение и глоба в размер на 200 лв. получи от съда неправоспособния шофьор С. Атанасов след сключено споразумение с Районна прокуратура – Кюстендил.

Десет месеца „лишаване от свобода“ при строг режим в затворническо заведение и глоба в размер на 200 лв. получи от съда неправоспособния шофьор С. Атанасов след сключено споразумение с Районна прокуратура – Кюстендил. Той се призна за виновен в извършеното от него престъпление по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс. На 14.07.2016 г. в гр. Кюстендил, по ул. „Цар освободител“ в посока на движение от пазара към ул. „Гороцветна“ обвиняемият управлявал лек автомобил „Форд“ с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,28 на хиляда, установено по надлежния ред.

Още едно ефективно наказание бе наложено спрямо С. Шопов, който е извършил престъпление по чл. 343б, ал. 3 от Наказателния кодекс. Съдът одобри споразумение, сключено между защитата на обвиняемия и представител на Районната прокуратура в Кюстендил. Определеното наказание е „лишаване от свобода“ за период от четири месеца, което ще се изтърпява при строг режим в затвор, глоба в размер на 500 лв. и лишаване от правоуправление на МПС за една година и шест месеца. На 21.07.2016 г. в землището на Община Кюстендил, по ПП І – 6, при бензиностанция „Струма Петрол“, Шопов управлявал лек автомобил марка „Мерцедес“ след употреба на наркотично вещество – марихуана (тетрахидроканабинол).

Съдът одобри споразумения, сключени от Районната прокуратура в Ботевград с обвиняеми, извършили престъпления против транспорта. Пл. Петров е осъден на четири месеца затвор и шест месеца лишаване от право да управлява МПС за шофиране след употреба на алкохол - престъпление по чл. 343б, ал. 2 от НК. Шест месеца „лишаване от свобода“ ефективно получи Б. Костадинов за престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК – управление на МПС без съответно свидетелство за управление в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото нарушение.

Окръжна прокуратура – Благоевград предаде на съд С. К., който на 14.07.2014 г. на главен път Е-79 в района на гр. Благоевград, с посока на движение от пътен възел „Струмско“ към пътен възел „Грамада“, при управление на лек автомобил марка „Ситроен Ксантия“ извършил престъпление по чл. 343, ал. 1 б. „в“ пр. 1 вр. чл. 342, ал. 1 пр. 3 НК. На пътен участък, сигнализиран с пътен знак В 26 (забранено движение със скорост по-висока от означената) и въведено ограничение от 60 км./час, като правоспособен водач на моторно превозно средство, категория „В“ и „М“, обвиняемият нарушил правилата за движение, визирани в Закона за движение по пътищата. При движение с превишена скорост от 120км./час на прав пътен участък, сух асфалтов път и интензивен трафик не намалил скоростта си при спиране на движещия се пред него лек автомобил и при пресичането на пешеходец, а отклонил вляво. В резултат на действията си С.К. допуснал пътно-транспортно произшествие и по непредпазливост причинил смъртта възрастната пешеходка С. Б.

През изминалата седмица Районната прокуратура в Сандански внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу И. М. за престъпление по чл. 343, ал. 3 предл. последно, б. „а“ пр. 2 във вр. с ал. 1 от НК във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК. На 23.11.2013 г. в гр. Сандански, на бул. „Свобода“ в района на кръстовището с ул. „Арда“, управлявайки лек автомобил марка „БМВ“, обвиняемият създал опасност за живота и здравето на пешеходците. Шофьорът се движил със скорост от около 46,8 км/ч., несъобразена с пътната обстановка. Той игнорирал задълженията си, произтичащи от приближаването към кръстовището, наличието преди него на пътен знак „А-18“ – „Пешеходна пътека“, както и на пътна маркировка, изобразяваща „пешеходна пътека“, а най-вече на двама пешеходци, единият от които дете, преминаващи по нея. Обвиняемият макар своевременно да е видял всички тези фактори, вместо незабавно да намали скоростта до минимум и при необходимост да спре, за да пропусне пешеходците, само леко намалил скоростта до 36 км/ч. Това не било достатъчно за осигуряване на безопасното преминаване на хората, в резултат на което управляваният от И.М. „Мерцедес“ ударил пресичащото пешеходната пътека дете – Д.А. По този начин обвиняемият причинил по непредпазливост средна телесна повреда на пострадалото момиче, изразяваща се в счупване на шийката на дясната раменна кост, както и счупване на срамната и седалищната кости на таза вдясно, което причинило трайно затруднение в движението на долния и горния десен крайник за срок по дълъг от 30 дни.

Районна прокуратура – Радомир предаде на съд П.М. за извършено от него престъпление по чл. 343б, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. На 24.07.2016г. в с. Горна Диканя, след употреба на алкохол, той управлявал лек автомобил марка „Форд-Транзит“ в срока на изтърпяване на наказанието „лишаване от право да управлява моторно-превозно средство“, наложено от РС-Радомир. При тестването на шофьора по надлежния ред с дрегер алкохолната му проба била 2,47 промила.

На подсъдимата скамейка е изправен и М. Л., по обвинение, предявено от Районната прокуратура в Перник за престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. 3, б. „а“, пр. 2, вр. ал. 1, б. „б“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК. На 28.03.2016г. в гр. Перник, на път II-63, при управление на лек автомобил марка „БМВ“ той нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил средна телесна повреда на Я.Е., след което избягал от местопроизшествието.