Окръжна прокуратура – Благоевград изправя на подсъдимата скамейка трима контрабандисти на дрога

9 Август 2016 г.

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу трима мъже за незаконно държане, разпространение и пренасяне на наркотици.

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу трима мъже за незаконно държане, разпространение и пренасяне на наркотици.

На 30.07.2015г. в района на ГКПП-Илинден, обвиняемият И. М. направил опит незаконно да пренесе през границата на страната с Република Гърция високорисково наркотично вещество - хероин с бруто тегло 797,80 грама на обща стойност 39 890 лв. За целта бил използван лек автомобил марка „Хюндай“, като деянието останало недовършено поради независещи от дееца причини.

На същата дата в местността ,,Дъбая”, землището на село Борово, обл. Благоевград, И. М. без надлежно разрешително, в съучастие с друг обвиняем, държал с цел разпространение канабис (марихуана) с тегло 1,416 килограма на стойност 8 496 лв.

В престъпната схема участвали още двама мъже. Т. М. умишлено склонявал И. М. към извършването на незаконното деяние чрез набавяне на дрогата. Той давал съвети и разяснения как да се укрие наркотикът под кората на предна дясна врата и да се занесе в гр. Солун. Третият обвиняем по делото е М.Ч., който разпространил на Т. М. близо 800 гр. хероин.

За престъплението по чл. 242, ал. 2 от Наказателния кодекс – контрабанда на високорискови наркотични вещества - законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от десет до петнадесет години и глоба от сто хиляди до двеста хиляди лева. Придобиване и държане с цел разпространение на наркотични високорискови наркотични вещества или техни аналози (чл. 354а от НК) се наказва с лишаване от свобода от две до осем години и с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.

Предстои да започне съдебен процес срещу тримата мъже, срещу които Окръжната прокуратура в Благоевград повдигна обвинения за контрабанда, държане и разпространение на наркотици.