Уважен протест на Софийската окръжна прокуратура за мярка за неотклонение на турски гражданин, обвинен в причиняване на смърт на двама мотоциклетисти

4 Август 2016 г.

Днес, 04.08.2016 г., обвиняемият турски гражданин Фарук Бекташ не се яви в съдебно заседание в Софийския апелативен съд, за което е редовно призован, нито е представил уважителна причина за отсъствието си.

Днес, 04.08.2016 г., обвиняемият турски гражданин Фарук Бекташ не се яви в съдебно заседание в Софийския апелативен съд, за което е редовно призован, нито е представил уважителна причина за отсъствието си.

Прокурорът по делото подчерта, че мотивите на първоинстанционния съд относно определената на 28.07.2016 г. мярка за неотклонение спрямо чуждия гражданин „домашен арест“ вместо „задържане под стража“ са били нецелесъоборазни, което се доказа от поведението на подсъдимия. Също така съдът не отчел, че първоначално заявеният от него адрес в България е различен с този, посочен в договора за наем. Това потвърждава тезата на държавното обвинение, че този договор, сключен само три дни след инцидента, бил изготвен именно за нуждите на производството с цел да може да посочи пред съда адрес за живеене, но не и реално да пребивава в страната за участие в съдебен процес срещу него.

От органите на полицията било установено, че мярката за неотклонение „домашен арест" не се изпълнява, като на 31.08.2016 г. обвиняемият не бил открит на адреса, т.е. умишлено се отклонил от нейното изпълнение.

В днешното заседание Апелативният съд отмени определението на Окръжен съд – София за мярка за неотклонение спрямо Фарук Бекташ и постанови „задържане под стража“ за обвиняемия, като го обяви за общонационално издирване.

 

Припомняме, че на 24.07.06.2016 г. около 05.20 ч. в ОДМВР - София е получен сигнал за пътно-транспортно произшествие в района на 13,5 км. на път I-8 (София – Кулата), в посока София. Местопроизшествието е обезопасено и е извършен оглед от дежурна оперативна група при ОДМВР – София.

Установено е, че лек автомобил м. „Мерцедес“, с чужд регистрационен номер и с водач турски гражданин Фарук Бекташ, е навлязъл в лентата за насрещно движение и се е ударил челно в движещия се в собствената си лента за движение мотоциклет в посока – Гранично-пропусквателен пункт Калотина. В резултат на пътно-транспортното произшествие на място са починали двете лица на мотоциклета. Турският гражданин - водач на „Мерцедеса“, е изпробван за употреба на алкохол, като резултатът му е отрицателен. По случая в ОДМВР – София е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 343, ал. 1, б. "б, вр. чл. 342, ал. 1, пред. 3 от НК и разследването се ръководи от Окръжна прокуратура-София.

С постановление на прокурор от Окръжна прокуратура – София водачът бил привлечен като обвиняем за нарушаване на правилата за движение по пътищата и причиняване на смърт по непредпазливост на две лица и задържан за срок до 72 часа. С определение на Софийски окръжен съд от 28.07.2016 г. спрямо обвиняемия бе взета мярка за неотклонение „домашен арест“ , което прокуратурата протестира с мотив, че е налице реална опасност извършителят на престъплението да се укрие.