Дела за нарушения на правилата за движение по пътищата по време на шофиране, водени от прокуратурите в Кюстендил, Благоевград и Петрич

3 Август 2016 г.

Районна прокуратура – Кюстендил води досъдебно производство срещу Н. Н. от гр. София за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „б“ във вр. с чл. 342 от НК – причиняване на средна телесна повреда при управляване на МПС.

Районна прокуратура – Кюстендил води досъдебно производство срещу Н. Н. от гр. София за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „б“ във вр. с чл. 342 от НК – причиняване на средна телесна повреда при управляване на МПС.

На 23.07.2016 г. в гр. Кюстендил, на ул. „Цар Освободител“ срещу магазин „Европа“, при управление на лек автомобил обвиняемият Н. нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил средна телесна повреда на малолетния Д. Б., изразяваща се във фрактура на горен крайник. Произшествието е станало в светлата част на денонощието - 17.10 ч., на пешеходна пътека в центъра на града, докато детето карало велосипед без придружител. Разследването на случая продължава под ръководството на Районната прокуратура в Кюстендил.

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Благоевград пред съда е изправен Л. К. за престъпление по чл. 343, ал. 1 б „в“ вр. с чл. 342, ал. 1 пр. 3 от НК. На 24.01.2015 г., около 20.10 ч., на ПП Е-79, в района на бензиностанция „ОМВ“ при с. Рилци, при управление на товарен автомобил „Волво“, с ремарке „Шмитц“, той нарушил правилата за движение, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на С. М. При избиране скоростта на движение водачът превишил максимално допустимата скорост за пътно превозно средство категория „С+Е“ извън населеното място, която е 70 км/ч, както и не отчел натовареността на движението, конкретните условия на видимост в тъмната част на денонощието на неосветен участък от пътя. Предстои съдът да насрочи разглеждане на делото.

Наказание от девет месеца „лишаване от свобода“ с изпитателен срок от три години и „лишаване от право да управлява моторно превозно средство“ за една година получи А. Илиев (на 55 години), който сключи споразумение с Районна прокуратура – Петрич. Той се призна за виновен в извършване на престъпление по чл. 343, ал. 3 пр. посл. б. „а” от НК във вр. с чл. 343, ал. 1 б. „б“ пр. 2 вр. чл. 342, ал. 1 от НК. На 30.05.2016 г. около 08.05 ч. в гр. Петрич, на кръстовището на ул. „Дунав” и ул. „Капитан Никола Парапанов”, като правоспособен водач при управление на товарен автомобил марка „Рено“ модел С220 - сметосъбирач, собственост на „Е. Т. Б.” ООД, нарушил правилата за движение, установени в Закона за движение по пътищата. Докато са извършвали товаро-разтоварни дейности, обвиняемият спрял управляваният от него товарен автомобил за престой върху пешеходната пътека. Впоследствие при потеглянето той не се убедил, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които минават покрай него, и не проявил внимание и предпазливост към пешеходците. В резултат на тези действия Илиев блъснал пресичащата кръстовището отстрани по пешеходна пътека тип „зебра” пешеходка В. М. (на 75 години), без да я пропусне да пресече. По този начин той по непредпазливост причинил на възрастната жена средна телесна повреда в областта на лявото ходило, довело до трайно затруднение движението на крайника за период по-голям от един месец.