Районна прокуратура – Благоевград даде на съд измамник, извършил нагъл обир на семейство в града

27 Юли 2016 г.

Районна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу И. Вачев за измама, в резултат на която причинил другиму имотна вреда в размер на 1 100 лева – престъпление по чл. 209, ал.1 от Наказателния кодекс.

Районна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу И. Вачев за измама, в резултат на която причинил другиму имотна вреда в размер на 1 100 лева – престъпление по чл. 209, ал.1 от Наказателния кодекс.

На 27.06.2015 г. около 13:30 ч., минавайки покрай заведението „Зеления камък“ в гр. Благоевград, свидетелят М.С. бил заговорен от непознат мъж, който го попитал за местонахождението на болницата. Въпреки че тя се намирала наблизо, той откликнал на молбата да покаже пътя до там, като се качил в автомобила на мъжа. На задната седалка в колата седяла жена, чиято самоличност е останала неизяснена. В знак на благодарност непознатият мъж (чиято самоличност била установена по-късно в хода на разследването, а именно – И. Вачев, с обременено съдебно минало) извадил банкнота от 100 долара и я сложил в джоба на ризата на свидетеля М.С. Услужливият мъж първоначално отказал да вземе парите, но Вачев настоял той да ги задържи.

Пристигайки до входа на МБАЛ-Благоевград, обвиняемият отбил по улицата вдясно от портала на болницата, като през това време говорел по телефона и молел някого да остави при него на съхранение два телевизора. Резултатът на разговора се оказал незадоволителен за Вачев и той помолил свидетеля С. да ги остави при него. Всички заедно потеглили към жилището на С., където по онова време била и съпругата му.

Пред домакините обвиняемият Вачев започнал да плаче и казал, че брат му претърпял катастрофа и се нуждае от операция, за която трябва да плати 500 евро в болницата. Той се е оплакал, че разполага само с долари, а от болницата търсят лева или евро. Свидетелят С. не осъзнал, че бил заблуден и проявил съчувствие като попитал съпругата си дали не могат да помогнат на непознатия мъж като му дадат нужната сума в български лева. На свой ред, Вачев предложил на услужливите хора да остави в залог 9 000 долара. Двамата съпрузи, след като били окончателно заблудени от обвиняемия, му дали сумата в размер на 1 100 лева.

След като измамникът взел дадената му сума, той поставил доларови банкноти в чанта, заключил я с катинар и я предал на домакините, а съпругата на свидетеля С. я занесла в спалнята. Не след дълго жената, придружавала Вачев, казала, че отива до тоалетната. В действителност обаче същата отишла до спалнята, взела от чантичката доларови банкноти и оставила вместо тях хартия и тоалетен сапун, след което се върнала в кухнята. Вачев също казал, че ще отиде до тоалетната и също влязъл в спалнята. Неочаквано стопанката на жилището заварила обвиняемия в спалнята и го попитала какво прави там. Той нищо не обяснил и тръгнал да излиза от жилището, последван от неговата спътница.

Именно в този момент съпрузите се усъмнили, че може би са били измамени и отворили чантичката като установили липсата на доларовите банкноти. Свидетелят М.С. веднага подал жалба за случая в ОД на МВР-Благоевград.

Предстои да започне съдебен процес срещу измамника.