Постигнати осъдителни присъди по дела за държане и разпространение на наркотици от прокуратурите в Благоевград, Кюстендил, Петрич и Ихтиман

21 Юли 2016 г.

Сключените между Окръжна прокуратура – Благоевград и защитниците на подсъдимите А. Благов и Б. Борисов споразумения, касаещи престъпления за държане и разпространение на наркотици, бяха одобрени от съда.

Сключените между Окръжна прокуратура – Благоевград и защитниците на подсъдимите А. Благов и Б. Борисов споразумения, касаещи престъпления за държане и разпространение на наркотици, бяха одобрени от съда. За Благов е определено наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година и осем месеца при първоначален „строг“ режим. Той се призна за виновен в това, че за времето от 18 ч. на 01.04.2016 г. до 17 ч. на 02.04.2016 г., при условията на продължавано престъпление в гр. Благоевград, без надлежно разрешително, разпространил на публично място в района на 07 СОУ „Кузман Шапкарев” и държал в къща на ул. „Тодор Александров” с цел разпространение високорисково наркотично вещество – метамфетамин и коноп (марихуана), на обща стойност 233 лв. За Борисов наказанието е „лишаване от свобода“ за срок от две години и шест месеца, изтърпяването на което е отложено с пет години, и глоба 2 000 лв. Вечерта на 14.03.2016 г., на път №108 в района на м. „Скалата”, общ. Сандански, подсъдимият Борисов без надлежно разрешително държал с цел разпространение марихуана със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 8,6%. Дрогата била открита в лек автомобил марка „БМВ“, с нетното тегло 1623 грама, на обща стойност 11 361 лв.

Районна прокуратура - Кюстендил постигна ефективна присъда срещу Р. Костов от гр. София, който се призна за виновен за държане на високорискови наркотични вещества – престъпление по чл. 354а, ал. 3, пр. 2, т. 1 от Наказателния кодекс. На 27.04.2016 г. в гр. Кюстендил служителите на реда открили в обитаваното от подсъдимия Костов жилище хероин и амфетамини на обща стойност 604 лв., за което той не притежавал надлежно разрешение. Съдът одобри споразумение, сключено между прокуратурата и защитата на подсъдимия, и определи наказание „лишаване от свобода“ в размер на единадесет месеца, което Костов ще изтърпява при строг режим в затворническо заведение от закрит тип.

Осем месеца „лишаване от свобода“ с изпитателен срок от три години определи съдът за Е. Мангелова, след споразумение сключено от подсъдимата с Районна прокуратура – Петрич. От неустановена дата до 05.05.2016г. в с. Кавракирово, общ. Петрич, в градина в прилежащия парцел към къща, тя незаконно отглеждала в пластмасови кофи растения от рода на конопа (марихуана) със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол, а също така в таванско помещение в дома си държала високорискови наркотични вещества. Деянието представлява престъпление по чл. 354в, ал. 1 пр. 2 от НК и по чл. 354а, ал. 3 пр. 2, т. 1 от Наказателния кодекс.

Условно наказание постигна Районна прокуратура – Ихтиман срещу Х. Божичков, който в къща в с. Вакарел държал високорисково наркотично вещество коноп с различна концентрация на активен наркотично действащ компонент тетрохидроканабинол. След сключено споразумение с прокуратурата, съдът определи на подсъдимия наказание в размер на шест месеца „лишаване от свобода“, изтърпяването на което се отлага за три години, както и глоба 2 000 лв.

Междувременно Районната прокуратура в гр. Петрич внесе обвинителен акт срещу И. В., който през пролетта на 2016 г. засял в оранжерия, направена в земеделска градина в с. Яворница, общ. Петрич, и отглеждал растения от рода на конопа (марихуана) в нарушение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Шестдесет и седем корена коноп с височина от 5 до 11 см. били разпределени в различни по размер пластмасови кофи. Предстои съдът да насрочи първото заседание по делото.