Потвърдена присъда срещу мъж от гр. Козлодуй за извършено от него престъпление против личността чрез заплаха

15 Юли 2016 г.

Окръжен съд – Враца потвърди присъдата на първоинстанционния съд в Козлодуй срещу В. Вандов за извършено от него престъпление против личността – чл. 143, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс. При условията на продължавано престъпление подсъдимият чрез три деяния направил опит да принуди Г.И. да извърши нещо против волята му, като употребил за това заплашване.

Окръжен съд – Враца потвърди присъдата на първоинстанционния съд в Козлодуй срещу В. Вандов за извършено от него престъпление против личността – чл. 143, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс. При условията на продължавано престъпление подсъдимият чрез три деяния направил опит да принуди Г.И. да извърши нещо против волята му, като употребил за това заплашване.

Поводът за осъществяване на незаконните действия от страна на подсъдимия Вандов били редица събития, свързани със свидетелката Р.К., която имала предходен брак с пострадалия Г.И. След развод, приключил по взаимно съгласие през 2009 г., родителските права по отношение на родените по време на брака две малолетни деца били предоставени за упражняване от майката, при режим на лични отношения с бащата. Той имал възможността да ги вижда и взема всяка първа и трета събота и неделя в месеца, един от летните месеци, както и по всяко друго време след предварителна уговорка с майката. В тази връзка по искане на Г.И. бил издаден изпълнителен лист относно постановения със съдебно решение личен контакт между него и децата му.

По изпълнителното дело били провеждани многократни действия за принудително предаване на децата от страна на майката на техния баща, в това число й била налагана глоба в размер на 400 лв. за не изпълнение на съдебното решение. Въпреки това Р.К., под един или друг предлог (най-често заболяване), не ги водела на насрочените от съдебния изпълнител срещи с бащата. Два пъти тя дошла в съдебно-изпълнителната служба при Районен съд – Етрополе. При едно от явяването на страните в кабинета на държавен съдебен изпълнител Р.К. носела снимки с порнографско съдържание, които искала да покаже на съдията, за да компрометира бившия си съпруг в качеството му на баща на техните деца. След като Г.И. й заявил, че ще я осъди за подобни действия, тя не се осмелила да реализира намисленото към онзи момент.

За да принуди Г.И. да не упражни правата си на лични отношения с децата си и да не отиде на насрочената от съдебния изпълнител среща с тях подсъдимият В. Вандов го заплашил чрез няколко незаконни действия.

На 04.05.2015 г. в гр. Козлодуй в стоматологичен кабинет, в който работи майката на пострадалия Г.И., подсъдимият закачил на входната врата плик със седем снимки с порнографско съдържание, на които фигурирали нейният син и жената, с която той живял на семейни начала, както и трето лице, което не се вижда напълно. Пратката била придружена и със заплашителен текст, че ако не „спрете с призовките и съдилищата“ фотосите щяло да бъдат разлепени в целия град и поставени в пощенските кутии на всички съседи.

На същия ден Вандов на неохраняем паркинг в града поставил на чистачката на личен автомобил, принадлежащ на сина на жената, с която пострадалият живял на семейни начала, ксерокопирана снимка със същото порнографско съдържание. Към нея имало и заканващо текстово послание, че ще бъде разлепена с посочване на имената на лицата на нея. Наред с това подсъдимият поставил още един такъв плик и в пощенската кутия на мъжа с текст, съдържащ ултимативни условия и заплахи от разпространение на компрометиращи фотоси сред съседи.

След подадени жалби в Районна прокуратура – Козлодуй е образувано досъдебно производство. Разследването установи, че въпросните снимки са направени преди 10 години. Заключението на изготвената съдебно-почеркова експертиза сочи, че ръкописните текстове били изпълнени от подсъдимия. Те съдържат ясни заплахи, които в конкретния случай не са били формални и изпразнени от съдържание, а са възбудили страх у пострадалия.

Съдът наложи на В. Вандов наказание от три месеца „лишаване от свобода“, изтърпяването на което е отложено за срок от три години. Той е осъден да заплати на граждански ищец и частен обвинител Г.И. сумата от 3000 лв., представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди.