По искане на пострадалия от катастрофа, Софийска градска прокуратура прекрати наказателното производство срещу народен представител

11 Юли 2016 г.

Днес, 11.07.2016 г., въз основа на писмено заявление на пострадалата, Софийска градска прокуратура прекрати наказателното производство срещу народния представител от ПП ГЕРБ Иван Миховски за престъпление по транспорта.

Днес, 11.07.2016 г., въз основа на писмено заявление на пострадалата, Софийска градска прокуратура прекрати наказателното производство срещу народния представител от ПП ГЕРБ Иван Миховски за престъпление по транспорта.

На 08.02.2016 г., главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител Иван Миховски за нарушаване правилата за движение по пътищата, в резултат на което по непредпазливост е причинена средна телесна повреда -  престъпление по чл. 343 ал.1 б. „Б“, пр. 2, вр. с чл. 342 ал.1, пр.3 от НК.

На 02.10.2015 г. около 19.50 часа в гр. Троян по ул. „Васил Левски“, Иван Миховски управлявал л.а. "Мерцедес С 350“ с посока на движение от центъра на населеното място към гр. Ловеч. По същото време в гр. Троян, по ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ се движила пешеходката М. Т. Достигайки кръстовището между ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ и ул. „Васил Левски“, М.Т. предприела пресичане на пътното платно на ул. „Васил Левски“. Движейки се с несъобразена скорост, Миховски блъснал с предната лява част на автомобила си пешеходката М. Т. По този начин народният представител причинил по непредпазливост средна телесна повреда на пострадалата, изразяваща се във фрактура на горно и долно рамо на дясно пубисна кост, довело до трайно затруднение на долните крайници за срок около 3-4 месеца.

Иван Миховски бил изследван за употреба на алкохол с техническо средство - дрегер „Алкотест“, който отчел положителен резултат, а именно 0,48 промила на хиляда. На Иван Миховски е съставен акт за установяване на административно нарушение от 02.10.2015 г. за нарушение на чл. 116 от Закона за движение по пътищата. Актът е подписан от Миховски без възражения.

Съгласно разпоредбата на чл. 343 ал.2 от НК, реализирането на наказателна отговорност на виновното лице за престъпление по чл. 343 ал.1 б. „Б“, пр. 2, вр. с чл. 342 ал.1, пр.3 от НК зависи от волята на пострадалия. Изричното изявление на пострадалото лице за прекратяване на наказателното производство е абсолютно основание за преустановяване на наказателната репресия. Прокуратурата дължи прекратяване на досъдебното производство.