Софийска градска прокуратура предаде на съд кандидат за общински съветник за купуване на гласове

8 Юли 2016 г.

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в Софийски градски съд срещу Ахмед Емин от гр. Бургас за престъпление против политическите права на гражданите.

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в Софийски градски съд срещу Ахмед Емин от гр. Бургас за престъпление против политическите права на гражданите.

Ахмед Емин, който през 2015г. бе кандидат за общински съветник в община Бургас, ще отговаря пред съда за това, че на 16. 10. 2015 г. около 13.00 часа в село Извор, област Бургас предложил на 6 лица имотна облага – по един брой пералня на всеки от тях. Целта му била да ги склони да упражнят избирателно си право при провеждане на избори за общински съветници и за кметове на 25 октомври 2015 г. в Бургаски избирателен район в полза на определена политическа партия – Политическа партия „Солидарност”- престъпление по чл. 167, ал. 2, пр. 1 от НК.

На 16.10.2015 г. пастор от Евангелската църква посетил с. Извор, обл. Бургас и дарил на шест лица в тежко материално положение по една отоплителна камина с фурна. По време на предаването на дарението присъствал и Ахмд Емин, който обещал на същите лица, че ако гласуват в полза на политическата партия, от която е издигнат за кандидат за общински съветник, ще им даде и по една пералня. Подчертал също кой е номерът на бюлетината и ги мотивирал да гласуват с нея на местните избори и в негова полза.

Ахмед Емин е бил регистриран с решение на ОИК Бургас от 21.09.2015 г. като кандидат за общински съветник за община Бургас. От деня на регистрацията си като кандидат за общински съветник Емин се е ползвал с имунитет.

На 23.10.2015г. по искане на главния прокурор Сотир Цацаров,  Централната избирателна комисия сне имунитета на Ахмед Емин и даде разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

Ахмед Емин е с мярка за неотклонение „Подписка“. По делото са разпитани  13 свидетели.

Предстои СГС да насрочи разглеждането на делото.