Обучителни семинари за разследване на престъпленията „трафик на хора“ и „нелегална миграция“ се проведоха в гр. Видин и с. Ново село

6 Юли 2016 г.

В два последователни дни, на 30.06. и 01.07.2016 г., прокурори, следователи и служители на МВР взеха участие в обучителни семинари по теми, свързани с разследване на престъпленията „трафик на хора“ и „нелегална миграция“.

В два последователни дни, на 30.06. и 01.07.2016 г., прокурори, следователи и служители на МВР взеха участие в обучителни семинари по теми, свързани с разследване на престъпленията „трафик на хора“ и „нелегална миграция“.

Първото обучение се проведе в базата на Гранична полиция - Видин в с. Ново село. В него участваха прокурори от Окръжна и Районна прокуратура-Видин, разследващи полицаи и оперативни работници от ГПУ-Видин и Брегово. На следващия ден Окръжната прокуратура във Видин беше домакин на втория семинар, който се проведе с участието на следователи от Следствения отдел на ОП-Видин и разследващи полицаи от ОД на МВР във Видин и Монтана.

Във фокуса на обучителните семинари бяха актуални за района теми, свързани с каналджийство, нелегална миграция, трафик на хора. Инициативата за тяхното провеждане е на окръжния прокурор на Видин Маруся Илиева, като с участието на следователи от Националната следствена служба (НСлС) и прокурор от Върховната касационна прокуратура (ВКП) беше изготвена методиката за разследване на този вид престъпления.

Евгени Диков, директор на НСлС и заместник на главния прокурор по разследването, представи на участниците методика за разследване на престъплението „трафик на хора“. Подчертан интерес предизвика лекцията на прокурора във ВКП Аксиния Матосян, която разгледа специфични въпроси, свързани със защита на застрашени лица във връзка с наказателното производство за трафик на хора, както и защита на жертвите на трафик. На обучаемите бяха представени бланки за предложения до главния прокурор за включване в програмата за защита на застрашени лица и декларации по Закона за борба с трафика на хора.

Методика за разследване на престъпното деяние „каналджийство“ (чл.280-281 НК) беше представена от нейния автор - следовател от НСлС Генчо Терзиев, който детайлно се спря върху приликите и разликите между „каналджийство“ и „трафик на хора“.

Активна дискусия предизвика презентация за психологическите аспекти при разпита на пострадал от престъплението „трафик на хора“, изнесена от Димчо Лишковски, психолог от Регионална психологическа лаборатория към ОД МВР-Монтана. Компютъртният специалист при АГП Теодора Маринова представи на участниците дигитална платформа-форум "Национална програма за обучение на разследващи органи и прокурори" и оказа съдействие на желаещите да се регистрират в нея.

Прокурор Илиева направи предложение за теми на нови обучения, както и за изготвяне на методика за разследване на умишлени палежи – актуално за региона престъпление през последната година.

Към настоящия момент обучение в подобни семинари в гр. София и гр. Видин са преминали общо осемдесет и трима души, сред които прокурори, следователи, разследващи полицаи и оперативни работници.