Окръжна прокуратура – Монтана подаде протест срещу условна присъда на мъж, системно изнасилвал малолетно момиче

4 Юли 2016 г.

Окръжна прокуратура – Монтана протестира осъдителна присъда срещу Борислав Трифонов, обвинен в извършване на престъпление по чл. 151, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс, за което му наложено наказание от три години „лишаване от свобода“, изпълнение на което е отложено за срок от пет години. Подсъдимият е оправдан от съда за деяние по чл. 152, ал. 4, т. 1 и т. 4 от НК.

Окръжна прокуратура – Монтана протестира осъдителна присъда срещу Борислав Трифонов, обвинен в извършване на престъпление по чл. 151, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс, за което му наложено наказание от три години „лишаване от свобода“, изпълнение на което е отложено за срок от пет години. Подсъдимият е оправдан от съда за деяние по чл. 152, ал. 4, т. 1 и т. 4 от НК.

Борислав Трифонов (на 24 години), от гр. Берковица, обл. Монтана, живеел със семейството си, което поддържало близки взаимоотношения, в т.ч. родствени, с техните съседи.

Към ноември 2013 г. дъщерята на съседите - С. Б., била малолетна - на 11 години. Въпреки това у Трифонов започнали да се оформят сексуални желания и намерения спрямо нея. Той знаел навиците на нейното семейство, както и кога момичето оставало само. Изчаквайки подходящ момент, когато родителите на С.Б. не били в дома си, той я посетил под предлог, че търси баща й и трябва да преинсталира компютъра й. Не след дълго обаче, той се нахвърлил върху нея. Въпреки молбите, плача и съпротивата на малолетното момиче, подсъдимият не се трогнал и не се поколебал да извърши насилствен полов акт със С.Б., който бил първи за нея. След бруталното изнасилване той я накарал да забърше следите от кръв и да изпере изцапаните си дрехи. Трифонов заплашил момичето да не казва на родителите си, тъй като щял да се саморазправи с тях и да се отнесе по същия начин и с по-малката й сестра. Започнал да лъже и манипулира девойчето, че никой няма да й повярва, щял да заяви, че сексуалният контакт бил доброволен и всички щели да изкарат нея виновна за случилото се.

Малолетното момиче преживяло много болезнено случилото се. Под страх от заплахите и изнудвания на изнасилвача тя прикрила следите от гаврата и не посмяла да сподели на родителите си за нея.

След първото изнасилване последвали упорити заплахи, в това число и с нож, а после психически атаки чрез социалната мрежа „Фейсбук“ и изнудвания с внушения за нов сексуален акт с него. Изплашена, объркана и притеснена, вследствие на лъжите и манипулациите на подсъдимия, С.Б. склонила да изпълнява сексуалните му желания. На няколко пъти, в периода 2013 – 2015 г., момичето приемало да извършва полови актове с Трифонов , който я водил на различни места. Мъжът я манипулирал чрез внушаване на вина, страх от стореното и неговите последици, заплахи от компрометиране, както и чрез психологически натиск. Тези похвати дали резултат, тъй като били извършени спрямо емоционално лабилно и незряло малолетно момиче.

В началото на септември 2015 г. подсъдимият отново извел С. Б. с автомобила си. Предложил й алкохол и цигара марихуана. Момичето отказало наркотика, но под влияние на изпития алкохол станало податливо и лесно приемало исканията на Трифонов. Той заснел с мобилния си телефон сцените с разсъблечено непълнолетно девойче, изпълняващо нарежданията му, което било съпътствано от разговори между двамата.

По случайност видеоклипът попаднал в ръцете на съпругата на подсъдимия, която е първа братовчедка на пострадалата. Жената тежко преживяла тези разкрития, дори правила опит да посегне на живота си, като приела медикаменти.

Така случаят се разчул и за него узнали родителите на С.Б. Пред тях и в близък родствен кръг момичето направило признания и разказало за сполетелите го злочестия. Когато родителите на девойката се нахвърлили върху насилника за обяснения, същият не отрекъл, само мълчал засрамено и гузно.

Срещу Трифонов била внесена тъжба в прокуратурата и полицията. Предусещайки развитието на ситуацията, той заминал за Федерална Република Германия, в опит да избегне и осуети наказателното преследване срещу него за извършените престъпни деяния.

Заключението от съдебно-медицинска експертиза на пострадалата, направена в хода на досъдебното производство, установява налична промяна в поведението, характерна за преживяно насилие, включително и сексуално, от типа на посттравматично стресово разстройство след преживени събития, като е имало и продължителен период със суициден риск, както и данни за „Стокхолмски синдром“.

Окръжната прокуратура в Монтана подаде протест срещу постановената от съда присъда спрямо Борислав Трифонов в оправдателната й част, а в осъдителната - по отношение на размера на наложеното наказание с искане за ефективното му изтърпяване.