Районна прокуратура-Враца изправя на подсъдимата скамейка жена, измамила производители на хляб и закуски в гр. Бяла Слатина

16 Юни 2016 г.

Районна прокуратура – Враца внесе в съда обвинителен акт срещу С. Георгиева за извършено от нея престъпление по чл. 209, ал.1 ,вр. чл. 26, ал.1 от Наказателния кодекс.

Районна прокуратура – Враца внесе в съда обвинителен акт срещу С. Георгиева за извършено от нея престъпление по чл. 209, ал.1 ,вр. чл. 26, ал.1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемата Георгиева била собственик на еднолично дружество, занимаващо се с производство на хляб и закуски. С цел да набави за себе си имотна облага тя е възбудила заблуждение у различни граждани, че ще бъдат подизпълнители по сключени от нея договори за доставка на тестени изделия, като по този начин обвиняемата получила сумата в размер на 11 162 лв.

В началото на 2015 г. Георгиева потърсила С. С. - предприемач от с. Бъркачево, обл. Враца, който имал мелница и доставял брашно на различни фирми. Помолила го да й намери двама производители на хляб и закуски от района на гр. Бяла Слатина с обяснението, че спечелила обществена поръчка, проведена от Затвор – гр. Враца. Изискването си за фирми именно от този район обвиняемата обяснила с нежеланието „да се разчува за спечелената голяма поръчка в гр. Враца“ и от страх „да не й я вземат конкуренти“.

Предложението за подизпълнителна дейност било прието от представители на две фирми, с които на различни дати Георгиева сключила договори. Освен задълженията по тях, касаещи конкретни количества, периодичност и време на доставките, изпълнителите платили на обвиняемата и гаранции - 5500 лв. и 3250 лв., които впоследствие трябвало да им бъдат възстановени.

Поръчките се изпълнявали, съгласно договорените условия, обаче дължимите за тях суми оставали неплатени, като Георгиева изтъквала различни причини, в това число се оправдавала с „липсата на превод от затвора“. Обвиняемата държала хлябът да й се доставя в нейната фурна и то през нощта, като не разрешавала да се доставя направо в Затвора във Враца, което било по-лесно и практично.

Междувременно през септември 2015 г., при провеждането на поредна среща между Георгиева и изпълнителя по един от договорите, тя се съгласила да подпише запис на заповед за доставения хляб за сумата от 1300 лв. и за 5500 лв., дадени като гаранция. От своя страна предприемачът повече не потърсил съмнителната бизнес дама, а подал жалба в прокуратура още преди да изтече срока, посочен в записите на заповед, тъй като в него се е затвърдило подозрение, че е измамен. Към онзи момент мъжът разбрал, че в действителност Георгиева не е доставяла хляб в Затвора в гр. Враца и има други измамени от нея търговци.

Независимо от многобройните обещания, давани по телефон и по време на лични срещи, обвиняемата Георгиева до ден днешен продължава да дължи общата сума от 11 162 лв. на двамата предприемачи.

Видно от събраните по делото доказателства – справки от Търговския регистър, сключени договори за подизпълнение, стокови разписки, запис на заповеди, писма от затвора в гр. Враца и Община – Враца, Георгиева нямала сключен договор за доставка на хляб и закуски за нуждите на прехраната на лишените от свобода при Затвор-Враца.

Нещо повече, обвиняемата е използвала това основание, за да бъде убедителна и да има формално правно основание да получи парични суми като гаранция за изпълнение, освен доставката на стоки, като го е свързвала с успешното участие на нейното дружество в такава процедура през 2012 г. Обаче независимо, че тогава фирмата й била избрана за доставчик на хляб за затвора в гр. Враца, същата е прекратила изпълнението по него, поради липса на възможност.

Очаква се да започне съдебният процес срещу Георгиева за извършеното от нея престъпление измама.