Три години затвор за ученик от гр. Лом за побой, завършил със смърт

16 Юни 2016 г.

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Монтана съдът определи наказание „Лишаване от свобода“ за срок от три години с ефективно изтърпяване за К. Петков от гр. Лом за престъпление по чл. 115, във вр. с чл. 63, ал. 1, т. 2 от Наказателния кодекс.

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Монтана съдът определи наказание „Лишаване от свобода“ за срок от три години с ефективно изтърпяване за К. Петков от гр. Лом за престъпление по чл. 115, във вр. с чл. 63, ал. 1, т. 2 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият Петков (на 15 години към момента на извършване на престъплението) бил ученик в една от гимназиите в града и живял с майка си. Интересът му към учебния процес бил непостоянен, понякога отсъствал от училище. Близо половин година преди трагичния инцидент бил регистриран в Детска педагогическа стая за управление на МПС след употреба на алкохол и без книжка, както и за употреба на наркотици.

С пострадалия А.В., който учел в по-горен клас, поддържали връзка чрез компютри и имали епизодични срещи във връзка с употреба на наркотици. По този повод между тях възникнал конфликт, съпътстван и с физическа разправа от страна на А.В. спрямо обвиняемия. За изясняване на отношенията уговорили среща пред училище на 08.12.2014 г. Всеки от двамата решил да отиде, придружен от брат си. Страхувайки се да не бъде бит, обвиняемият отишъл с по-големия си брат. На тръгване взели за всеки случай две отвертки.

Късно вечерта в уговорения ден четиримата се срещнали пред училище, където започнал скандал, последван от побой. Въпреки че братът на обвиняемия предварително го посъветвал да не се меси, от време на време Петков се е опитвал да го защити. Когато видял, че брат му не може да вземе надмощие и е съборен на земята, обвиняемият решил да му помогне. Извадил отвертка от джоба си и нанесъл удари на А.В., като единият попаднал в главата му. От нанесения удар той се свлякъл на земята. Петков се паникьосал и заедно с брат му напуснали мястото, където останали другите двама братя. Една от отвертките била изхвърлена в намиращият се до блока на майка им контейнер, а другата се счупила по време на побоя и останала на мястото на инцидента.

По-малкият брат на пострадалия А.В. повикал помощ. Пристигналите на място медицински лица незабавно транспортирали пострадалия до болница, но въпреки положените усилия той е починал. Непосредствената причина за смъртта е тежка черепно-мозъчна травма със счупване на черепа.

От заключението на комплексната съдебно психиатрична и психологична експертиза е видно, че обвиняемият Петков е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, правилно е възприемал фактите, които имат значение за делото.

Разпитан на досъдебното производство, обвиняемият първоначално се е признал за виновен и дал подробни обяснения пред съдия, в присъствието на първоначално определения му адвокат. Впоследствие обаче, при встъпване на друг защитник, не е признал вината си и отказал да дава повече обяснения.

Първоинстанционното решение подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.