Окръжна прокуратура – Перник изправя пред съда мъж, причинил смърт по непредпазливост на младеж по време на лов

10 Юни 2016 г.

Окръжната прокуратура в Перник внесе в съда обвинителен акт срещу Р. Стойнев за извършено от него престъпление по чл. 123, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Окръжната прокуратура в Перник внесе в съда обвинителен акт срещу Р. Стойнев за извършено от него престъпление по чл. 123, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият Стойнев е член на Съюза на ловците и рибарите в България – 35-та ловна дружина гр. Дупница, за което притежава членска карта. Наред с това той има разрешение за съхранение, носене и употреба на огнестрелно оръжие, издадено от ОД – МВР – Перник, билет за лов и разрешение за подобно ловуване.

Вечерта на 01.09.2015 г. Стойнев се срещнал със свои познати в центъра на гр. Перник, като целта на срещата била общия им интерес към оптически прибори за нощно и топлинно виждане, които обвиняемият имал и ползвал за ловуване. Уговорката им била да се демонстрират способностите на притежаваната от него оптика, прикрепена към оръжие, в реални условия на лов. Компанията от четирима мъже тръгнала с автомобила на Стойнев извън града в посока към околните села на гр. Батановци. Пътувайки, търсели с термокамерата диви животни, спирали и гледали през оптиката за нощно виждане, монтирана на ловното оръжие. Между с. Елов дол и с. Кошарево забелязали заек, който убили и прибрали в багажника на колата, след което отново продължили пътуването си по стария път за с. Бегуновци. Отново спрели до нивата, засята с царевица, като обвиняемият казал на останалите, че там „има 2-3 животни“.

По същото време К. Герасимов (на 22 години) от с. Кошарево, общ Брезник, заедно с приятеля си В. Боянов от гр. Перник, беряли царевица в земеделска нива, намираща се между селата Кошарево и Бегуновци. Когато забелязали бавно движещия се автомобил на Стойнев, те решили, че това са пазачи и клекнали към земята един зад друг, за да се скрият от тях. В това положение планирали да изчакат преминаването на автомобила. Обаче той спрял.

Стойнев заредил оръжието, подпрял го на тавана на автомобила, погледнал през оптиката и видял ниско долу до земята „някакви очички, което светели като отразена светлина на визьора на оптиката“. Ловецът помислел, че това са животни, прицелил се и възпроизвел три последователни изстрела с презареждане.

След втория изстрел свидетелят Боянов се обърнал и видял Герасимов да лежи изпънат по гръб. Видял, че на врата си приятелят му има рана. От устата и от носа също започнала да тече кръв. Той опитал с ръка да запуши раната и спре кръвотечението.

Двама мъже от автомобила на Стойнев взели фенер и нож и тръгнали към мястото, където били произведени изстрелите. Те навлезли навътре в царевичната нива и между редовете, доближавайки мястото, видели човешки силует и крака. Уплашени, мъжете бързо се върнали към автомобила и разказали за случилото се на Стойнев. Веднага всички се качили в колата и потеглили, като по пътя обвиняемият решил да остави оръжието и оптиките в с. Горна Врабча, където притежава наследствен имот. По пътя към гр. Перник изхвърлили убития заек. Автомобилът с четиримата пътници два пъти бил спиран за проверка от автопатрул, като на полицаите обяснявали, че са ходили до с. Горна Врабча да огледат джип „Мицубиши Паджеро“, обявен за продан.

През това време, около 2 часа през нощта, приятелят на пострадалия се обадил на тел. 112 и съобщил за случилото се. След 10 минути пристигнал екип на „Спешна помощ“ при Общинска болница в гр. Брезник и патрул на РУ-МВР-Брезник. Медиците констатирали смъртта на К. Герасимов, която е настъпила бързо от порядъка на минути и е била неизбежна дори при оказване на своевременна и висококвалифицирана помощ. По-късно от заключението на съдебно-медицинската експертиза било установено единично сляпо огнестрелно нараняване с входна рана по предно лявата повърхност на шията, обширно разрушаване на шийни и гръдни прешлени, счупване на ребро и разкъсване на мускулатура в шийната област. Смъртта на Герасимов се дължи на тежки травматични увреждания в шийната област с разрушаване на гръбначния мозък, причинило възходяща парализа на центровете на сърдечна и дихателна дейност, като роля за настъпването на смъртта има и остра кръвозагуба.

Очаква се Окръжният съд в Перник да насрочи първото заседание по делото.