Ефективна присъда от четири години лишаване от свобода за изнудване в Благоевград

9 Юни 2016 г.

Окръжна прокуратура – Благоевград постигна присъда лишаване от свобода за срок от четири години за Г. Николов, обвинен за извършено от него престъпление по чл. 213а, ал. 3, т. 7 вр. ал. 1 от НК вр. чл. 29, ал. 1 б. „а” и „б” от НК.

Окръжна прокуратура – Благоевград постигна присъда лишаване от свобода за срок от четири години за Г. Николов, обвинен за извършено от него престъпление по чл. 213а, ал. 3, т. 7 вр. ал. 1 от НК вр. чл. 29, ал. 1 б. „а” и „б” от НК.

Обвиняемият Николов (на 54 години) е осъждан многократно на лишаване от свобода, като последната присъда е изтърпял на 21.01.2012 г.

Междувременно от 2002 г. той бил свидетел по друго дело, водено от Окръжна прокуратура – Благоевград срещу С. Назъров, З. Георгиев и С. Покровнишки. Тримата обвиняеми по това досъдебно производство в съучастие с цел да набавят за себе си облага са принудили Г. Николов чрез сила да се разпореди против волята си с неустановена парична сума, златни бижута, лек автомобил „Опел Вектра“ и часовник, с което му причинили имотна вреда. В хода на разследването по това дело било установено, че Д. Сокалински също имал отношение по случая, тъй като бил в заведението заедно с обвиняемите във въпросния ден, поради което бил разпитан като свидетел. Тази версия била поддържана и от самия Николов, който сочел като извършители Назъров, Георгиев и Покровнишки, а за свидетеля Сокалински твърдял, че само ги придружавал.

Към началото на 2012 г. разследването по това дело още не било приключило, а Г. Николов изтърпявал наказание в затвор в гр. Бобов дол. Възползвайки се от обстоятелството, че действията по разследването продължават с негово участие, той решил да спечели пари по незаконен начин. Единият от тримата обвиняеми бил обявен за изчезнал, а от другите двама Николов се страхувал. Единственият човек, от когото би могъл да получи пари чрез заплаха за промяна на показанията си по делото и прехвърляне на отговорността за случилото се бил Д. Сокалински.

След като Николов излязъл на свобода той започнал с опити за изнудване на Сокалински, чрез директни заплахи, телефонни обаждания и срещи, предявяване на размера на исканата парична сума и условия на нейното предаване. Това основателно притеснило Д. Сокалински, който започнал да търси пари назаем от познати, като им обяснявал основанието за това. Междувременно той се обърнал и към адвокат, който го посъветвал да подаде жалба за изнудване в полицията. Една вечер Сокалински изпратил SMS на Николов с текст: „Престанете да ми звъните и да ми досаждате щото ще ида в полицията и прокуратурата да пусна жалба, че ме изнудвате”. Това не отказало обвиняемия от намеренията му да получи исканата сума - 1000 лева.

На разпит пред съдия, състоял се на 29.03.2012 г. в ОС – Благоевград, Г. Николов заявил, че именно Д. Сокалински е извършителят на престъплението от 2001 г., тъй като именно той го заплашил да даде всичко, което има и в противен случай щял „да извади пушката отзад в багажника и да го застреля“.

В хода на досъдебното производство били иззети и доброволно предадени мобилни телефони и SIM-карти, изискани били и разпечатки от трите мобилни оператора, назначени и изготвени технически експертизи.

След проведено съдебно следствие Окръжен съд – Благоевград призна подсъдимия Николов за виновен по повдигнатото му обвинение и му наложи наказание четири години лишаване от свобода.

Присъдата на Благоевградския окръжен съд може да бъде обжалвана пред Апелативен съд – София.