Районна прокуратура – Враца изправя пред съда двама обвиняеми, получили обезщетения по фиктивни застрахователни полици

8 Юни 2016 г.

Районна прокуратура – Враца внесе обвинителен акт срещу Т. Василев и С. Тодоров за извършено от тях престъпление по чл. 313, ал. 3, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Районна прокуратура – Враца внесе обвинителен акт срещу Т. Василев и С. Тодоров за извършено от тях престъпление по чл. 313, ал. 3, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

През юли 2013 г. обвиняемият Василев открил на свое име разплащателна сметка в „Юробанк България“ АД, клон – гр. Враца, която впоследствие била захранена от частен съдебен изпълнителен със сумата 24 829,77 лв. Парите били преведени като обезщетение за претърпени имуществени вреди от кражба на лек автомобил, марка БМВ, по договор за застраховка от 14.05.2009 г. по полица, издадена от ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп“. В хода на разследването било установено, че Василев не притежавал такава кола, както и не е сключвал застрахователния договор. Въпреки, че е съзнавал, че преведените на неговата сметка пари не са му дължими по никакъв начин, а още по-малко като обезщетение по претърпени от него имуществени вреди по настъпило застрахователно събитие, обвиняемият на 15.08.2013 г. направил заявка за теглене на сумата от 22 000 лв. в клона на банката в гр. Враца

От своя страна, в съответствие с установения ред, служителката на банката поискала от титуляра на сметката да попълни Декларация по чл. 4, ал. 7 и по чл. 6, ал. 5, т. 3 от Закона за мерките срещу изпиране на пари, в която той бил специално задължен да удостовери произхода на средствата, които тегли. Василев попълнил въпросният документ, като с подписа си удостоверил неверните обстоятелства, а именно, че произходът на теглената сума от 22 000 лева е „по обезщетение“. На основание тази декларация обвиняемият изтеглил заявената сума.

По аналогичен начин действал и С. Тодоров, само че разплащателната сметка на негово име била открита  в „Райфазенбанк“ ЕАД, клон - гр. Враца, а получената от частен съдебен изпълнител и впоследствие изтеглена сума била в размер на 28 830,25 лв. Парите отново били преведени „по обезщетение“ за претърпени от него неимуществени вреди от пътно-транспортно произшествие. В хода на досъдебното производство е установено, че обвиняемият не е участвал в катастрофата, респ. не е пострадал, както и полицата, въз основа на която е изплатено обезщетение не е издавана от ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп“.

Разпитани в хода на досъдебното производство двамата обвиняеми отказват да дават обяснения.

Предстои Районният съд във Враца да насрочи първото заседание по делото.