Четири ефективни присъди за управление на МПС без книжка постигна Районната прокуратура в Мездра за един ден

3 Юни 2016 г.

По обвинителни актове на Районната прокуратура в Мездра са постигнати четири ефективни присъди за престъпления по чл. 343в, ал. 2 от Наказателния кодекс – управление на МПС без съответно свидетелство за правоуправление.

По обвинителни актове на Районната прокуратура в Мездра са постигнати четири ефективни присъди за престъпления по чл. 343в, ал. 2 от Наказателния кодекс – управление на МПС без съответно свидетелство за правоуправление.

За подсъдимият Георги Гаврилов (на 38 години) са внесени два обвинителни акта за извършени от него престъпления по чл. 343в от НК. В съдебно заседание Гаврилов се признал за виновен като е постигнал споразумение с прокурор от РП – Мездра, одобрено от съда, с което му е наложено наказание лишаване от свобода за срок по тринадесет месеца за всяко от тях, при първоначален строг режим на изтърпяване в затвор, и глоба в размер на петстотин лева. Той не притежавал валидно свидетелство за правоуправление на МПС, тъй като документът бил с изтекъл на 27.01.2013 г. срок на валидност. Освен това, с наказателно постановление на Началника на РУ МВР – гр. Мездра, в сила от 12.10.2015 г., му било наложено административно наказание за управление на МПС без такова свидетелство. Гаврилов бил добре познат на полицаите в града, поради многократните му нарушения на Закона за движението по пътищата и налагани санкции по административен ред. Въпреки това той продължавал да шофира собствения си лек автомобил „Мерцедес С 240“ с германска регистрация, пренебрегвайки законовите разпоредби. Подсъдимият често демонстрирал и арогантно поведение спрямо служителите на реда, които спирали автомобила му по сигнали срещу него за шофиране в нетрезво състояние, преследване и закана на дете за саморазправа и други провинения. По време на една от провежданите специализирани операции в Мездра, автомобилът на Гаврилов за пореден път бил спрян за проверка. Лъхайки на алкохол, той отказал да го тестват с дрегер и хвърлил издадения му талон за медицинско изследване.

Тодор Петров (на 28 години) от гр. Мездра също не притежавал свидетелство за правоуправление. Въпреки това той системно управлявал автомобили, за което бил многократно санкциониран по ЗДвП. Дори и след налагане на административните санкции той продължил да шофира без книжка, поради което спрямо него било издадено наказателно постановление от Началник група при РУ МВР – гр. Мездра. По внесения от Районна прокуратура – Мездра обвинителен акт Петров е осъден на осем месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба в размер на петстотин лева.

23-годишният Йордан Тодоров от с. Долна Кремена, общ. Мездра, е осъден на три месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим за управление на лек автомобил „Мицубиши L 300“ без съответното свидетелство за управление. Престъплението било извършено в едногодишния срок от наказанието му по административен ред за подобно деяние. В съдебно заседание Районна прокуратура - Мездра сключи споразумение с неговия защитник, което било одобрено съда.