СГП инициира съдебната процедура по екстрадиция на Недко Недев, издирван от САЩ

10 Май 2016 г.

Днес, 10.05.2016 г., по повод молба за екстрадиция от съдебните власти на САЩ, Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд материалите за разглеждане на постоянна мярка „Задържане под стража” на българския гражданин Недко Недев. Срещу него в САЩ се води разследване за компютърни измами. Искането за задържането му е до приключването на същинското производство по екстрадиция, като от СГП е изпълнена редовно и процедурата по чл. 14 ал. 4 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА).

Днес, 10.05.2016 г., по повод молба за екстрадиция от съдебните власти на САЩ, Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд материалите за разглеждане на постоянна мярка „Задържане под стража” на българския гражданин Недко Недев. Срещу него в САЩ се води разследване за компютърни измами. Искането за задържането му е до приключването на същинското производство по екстрадиция, като от СГП е изпълнена редовно и процедурата по чл. 14 ал. 4 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА). Според нея Недев се е запознал с документите по разследването, дошли от съдебните власти в САЩ, както са направени нужните протоколи, писмени обяснения и пр.

Отделно от искането за постоянно задържане на Недев, прокурор при СГП внася и оригиналните документи от САЩ за разглеждане на делото по екстрадиция по същество.

След получаването на всички документи по екстрадиционното производство, СГС следва да насрочи открито заседание в 7-дневен срок (чл. 16 ал. 1 от ЗЕЕЗА).   

На 09.02.2016 г. обвинителен акт за извършени престъпления от Недко Недев, който притежава и американско гражданство, е бил внесен във Федералния Районен съд за Южния Район на Ню Йорк. Обвиненията, описани в 8 пункта, представляват борсова измама, измама по пощенски път, квалифицирана кражба на самоличност и измама във връзка с търговска оферта.

Въз основа на заведения в съда обвинителен акт съдия Франк Маас е издал заповед за арестуването на Недко Недев по обвиненията, повдигнати в обвинителния акт.

По данни на съдебните власти на САЩ, от януари 2012 г. и до декември 2012 г., а след това, от април до май 2015 г., Недев е манипулирал американската фондова борса посредством две публично търгувани фирми - Rocky Mountain Chocolate Factory (посочена като „Rocky Mountain“) и Avon.  Недев изкуствено вдигал цените на акциите и повишавал обменната активност на акциите на двете,  посредством фиктивни търгови оферти за двете фирми. Тези фалшиви търгови оферти Недев подавал публично в Комисията за Ценни Книжа и Обмен на САЩ.  В допълнение на манипулирането на борсата посредством Rocky Mountain и Avon, от октомври 2013 г. до май 2014 г., Недев е обменял акции на Tower Group (посочена като „Tower“) като е използвал вътрешна поверителна информация, до която не е имал законно право на достъп.

На 10.03.2016 г. Недко Недев бе задържан от българските власти и са извършени претърсвания и изземвания на три адреса на територията на София, откъдето бяха иззети компютърни конфигурации, документи и вещи, които САЩ също поискаха да бъдат предадени.

Тогава материалите по преписката бяха изпратени в СГП за продължаване на екстрадиционното производство по реда на ЗЕЕЗА.