Районният прокурор Чавдар Грошев пред вестник "Марица": Полагаме усилия телефонните измамници да избягват Пловдив

7 Януари 2019 г.

Сигнал може да се подава както в полицията, така и в прокуратурата, казва районният прокурор Чавдар Грошев

Интервю

от Костадин Аршинков

 Районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев има над 19 години юридически стаж. Работи в Пловдивската районна прокуратура от 2006 г., а от 2012-а е неин зам.-шеф. Преди да стане прокурор, е бил следовател и адвокат. Миналия януари Чавдар Грошев беше избран за административен ръководител на Районна прокуратура - Пловдив.

- Предстоят тържествата по откриването на Европейската столица на културата в Пловдив. Каква готовност има прокуратурата да реагира при нужда в тези дни?

- Опазването на обществения ред е функция на полицията, където, предполагам, ще бъдат взети сериозни мерки. Но ние традиционно имаме много добро взаимодействие с полицията и поддържаме постоянна връзка с осигуряването на дежурен прокурор 24 часа в денонощието, който при всеки случай на установени данни за извършено престъпление следва да бъде незабавно запознат с възникналата ситуация, за да може да реагира компетентно и своевременно. Създадената в прокуратурата организация предвижда дежурен прокурор, който е с работно време от 8.30 до 17 ч. в делничните дни, което предоставя възможност на гражданите да подават лично жалби, както и да имат среща с дежурния прокурор и да заявят това, което, да кажем, не желаят да напишат в самата жалба или сигнал. Отделно дежурният прокурор има връзка с всички РУП в града, както и със секторите, и при необходимост те се консултират с него за определен казус, както и какви действия да бъдат предприети в конкретната ситуация по всяко време на денонощието. Гражданите биха могли да подават сигнали, освен на място, и по електронната поща на сайта на прокуратурата. Но ми се иска да отправя апел към хората - нека да не подават явни неоснователни сигнали, защото всеки един сигнал ни ангажира.

- Знае се, че подаването на фалшив сигнал на тел. 112 се санкционира. Какво е положението в прокуратурата?

- Ако при нас се подаде неоснователен сигнал, това също може да бъде основание за търсене на наказателна отговорност. За съжаление, не са редки случаите, в които хората се опитват да използват прокуратурата за решаването на семейни, финансови или граждански проблеми, като често хиперболизират ситуацията, целейки да ангажират нашето внимание. В някои случаи това действие се нарича набеждаване и е престъпление. От друга страна - бихме желали да призовем гражданите, когато дават показания в качеството на свидетели, да дават достоверни показания. Защото, когато констатираме някакво очевидно разминаване в свидетелските показания, ние правим проверка дали не се касае за лъжесвидетелстване. Включително и през 2018 г. имаме приключени наказателни производства и осъдени лица за лъжесвидетелстване.

- Защо прокуратурата често се ползва за плашило? Всеки ден чуваме някой да казва, че ще даде някого на прокуратурата.

- За жалост, в България битува мнението, че прокуратурата би могла и е способна и длъжна да разреши всички проблеми, които съществуват. Ние разполагаме с много правомощия, но единствено и само в случай, когато констатираме, че се касае за извършено престъпление от общ характер. За извършени други, примерно административни нарушения, има други контролни органи, които биха могли да реагират по-бързо. Имайте предвид, че в прокуратурата се подават всевъзможни жалби - от това, че на някой човек му се е качила котката на дървото и пречи на съседа, до какво ли не. Ние сме задължени да се произнесем по всяка една жалба. Можете да си представите какъв обем работа минава през нас. Важно е да се знае, че е добре гражданите да подават жалбата само на едно място, защото дори да има жалби до Народното събрание, до президента или друга институция, тези жалби пак се препращат при нас, когато се твърди, че евентуалното престъпление е от наша компетентност.

- Има ли някакво по-особено отношение към жалбите, които са препратени към вас от Министерски съвет, президентството, парламента?

- Категорично не. Всяка една жалба се преценява с оглед два основни фактора - дали има законен повод за образуване на досъдебно производство и дали съдържа достатъчно данни за престъпление. Честно да ви кажа, в множество случаи именно жалбите, пристигащи от Народно събрание или Министерски съвет, всъщност съдържат най-малко данни за престъпление. Ако някой си мисли, че като подаде жалба до президента, парламента или при омбудсмана, ще обърнем повече внимание на неговата жалба, бърка. Ние преценяваме дали има данни за престъпление и дали има законен повод за образуване на наказателно производство, а не откъде е препратен сигналът или до колко институции е депозиран.

- Говори се, че понякога жалбите не се завеждат в районните управления с мотива, че са маловажни.

- Не смятам, че има повод за такива твърдения, но ако има такива случаи, в които е налице отказ да им приемат жалбата, апелирам гражданите да сигнализират прокуратурата, защото ние ще реагираме незабавно на един такъв отказ. При нас гражданинът може да обясни в кое Районно е бил, какво е сигнализирал и какво точно са му казали. Уверявам ви, че в Районна прокуратура- Пловдив реагираме на всеки един подаден сигнал.

- Какви престъпления преобладават в Пловдив и региона?

- Безспорно престъпленията против собствеността са много голям процент в статистиката ни. Има и престъпления против личността, както и общественоопасни - шофиране в пияно състояние или от неправоспособни лица. Това, което прави впечатление, е, че се завишават случаите на управление на МПС след употреба на наркотични и упойващи вещества. Рисков момент в тези престъпления е младата възраст на водачите. Такива са и повечето от лицата, извършители на ПТП. Те са основният рисков фактор, затова бихме могли да призовем младите хора да бъдат по-внимателни на пътя, особено в условията на голям град като Пловдив, с усложнена инфраструктура и затруднения в трафика. Една грешка може да доведе до непоправими последици.

- Какво трябва да знаят дрогираните шофьори?

- Има състав на престъпление управление на МПС след употреба на наркотични вещества. Нека хората да знаят, че в някои случаи пробата, която се взима, установява употреба на такова наркотично вещество и няколко дни назад във времето. След извършването на този вид престъпление наказанието е неизбежно, като основното е лишаване от свобода. Голям проблем е и управлението на МПС от неправоспособни лица. Една от последните присъди за такова лице беше година и шест месеца лишаване от свобода ефективно.

- Имате ли напредък в борбата с телефонните измамници?

- Искам да уверя вашите читатели, че разполагаме с необходимия инструментариум да разкрием този вид престъпления и намираме, че към момента се справяме твърде успешно. От изключителна важност е в такива случаи хората да запазят самообладание, тъй като тук се касае за изключително притеснителни обаждания - съобщава се примерно за катастрофа с близки - неща, които поставят човека в кризисна ситуация. Обикновено това са възрастни хора. Нека при такова обаждане да запазят спокойствие и при първа възможност да се свържат със своите близки и роднини, както и да сигнализират на тел. 112. Много разпространена през последната година схема за измама е „съдействие на полицията“ за разкриване на престъпление. Престъпниците твърдят пред жертвите, че са полицаи или от други служби на МВР, като чрез тези психоатаки стигат до съзнанието на хората и ги мотивират да дават пари. Установили сме, че при тези измами се действа на принципа "лошото и доброто ченге". Представят се за полицаи, които имат нужда от съдействие. После съобщават, че номерът на телефона е открит в тефтерчето на някой от задържаните преди това при акцията престъпник и че друг ще се обади на жертвата. След което идва ново обаждане с цел човекът да се обърка. После започват да го заплашват, като казват, че знаят къде живее, ще влязат и ще режат уши, ръце, крака. В паниката си жертвата - в момента в който звънне телефонът и се обади „доброто ченге“, изпада в такова състояние, че надявайки се на спасение, започва да съдейства за хващането на този, който я заплашва. Нека хората в такива случаи да звънят на тел. 112, а не както им се казва в слушалката - на 9-112 или 5-112. Гражданите трябва да знаят, че по никакъв повод който и да е служител от полицията не може да търси съдействие от тях за „хващане на престъпник“ чрез искане на пари от жертвата. Още по-странно е да се мотивират хората да съдействат чрез хвърляне на пари и ценности през терасата.

- Да очакваме ли скоро поредните осъдени телефонни измамници в Пловдив?

- Ние имаме доста осъдителни присъди. Но това, което ми прави впечатление, е, че в последно време телефонните измамници започнаха да избягват Пловдив. Надявам се това да продължи и в бъдеще.