Прес.bg:Апелативна прокуратура-Пловдив - отличниците на България с инициативи!

13 Февруари 2017 г.

За инициативите на Апелативна прокуратура-Пловдив със студенти и ученици е публикуван материал в информационния сайт „Прес.bg“ със заглавие "Апелативна прокуратура-Пловдив отличниците на България с инициативи". Цялата статия на журналистката Гергана Иванова може да прочетете на следващата страница и ТУК

 

15218461_1468833366460101_1202590926_nСтуденти на Висшето училище по сигурност и икономика започнаха стажове в Районната прокуратура в град Пловдив. Лично зам.-районния прокурор Чавдар Грошев прие първата група млади хора, които се обучават в професионално направление „Национална сигурност”. Той ги запозна подробно с целия механизъм на досъдебното производство и им даде реални примери от практиката, с които прокурорите се сблъскват всеки ден. Освен това студентите се запознаха с нормативни документи, научиха как се подава жалба и по какъв ред се разглежда тя, какви проверки се извършват от компетентните органи.
Зам.-районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев показа на младите хора деловодството и администрацията, като ги увери, че срещите ще се превърнат в практика.
„Благодарим за гостоприемството и любезното отношение на г-н Грошев”, заявиха студентите на ВУСИ. Те останаха впечатлени от високият професионализъм и коректността на работещите в Районна прокуратура – Пловдив. Стажът ще бъде изключително полезен за всички нас, които се обучаваме в „Национална сигурност”, защото получаваме практически достъп и информация от първа ръка за това как функционира една от най-важните институции в България, допълниха студентите. Прокурор Грошев ги увери, че при следващите визити те ще присъстват на съдебни дела от различно естество, за да добият още по-пълна представа за правораздавателния процес у нас, както и ще посетят Районния съд в Пловдив и районни управления на МВР.

Паралелно с тази инициатива, Апелативна прокуратура-Пловдив съвместно с Регионалното управление на образованието   стартира на 02 ноември  кампанията „Заедно в Час по етика и право“, която  цели да запознае учениците как да избегнат опасностите в интернет, свързани с набирането на деца за проституция, създаването на порнографски виртуални материали и други престъпления. В „Час по етика и право“ прокурори ще дискутират с десетокласниците темите за тайната на кореспонденцията, унищожаване на компютърните данни и програми, фалшификациите в интернет и какви наказания се предвиждат за нарушителите на закона, както и ще са дават конкретни примери от практиката.

Прокурорите ще разговарят с учениците и по темите за гражданското общество, държавата, Конституцията, идеята за демокрация, властта, човешките права и свободи и др., които са включени в материал по „Етика и право“.

До 30 юни 2017 г. прокурорите ще се срещнат с общо 3 559 ученици от всички пловдивски училища с паралелки от десети клас.  След това  ще бъде създаден ученически клуб „Правото и аз“, а неговите членове ще продължат дискусията с прокурорите по различни правни теми всеки месец.

В нея  участват  Даниела Стоянова, прокурор от Окръжна прокуратура-Пловдив,  Димитър Беличев, Чавдар Грошев, Румяна Зайкова – Калеева, заместник-районни прокурори, и прокурорите Атанас Илиев, Бригита Байрякова и Пламен Чобанов.

%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%be%d1%80%d0%b8-jpg-720x420_q85_box-012330722186_crop_detail