Бургаски ученици и студенти станаха прокурори в деня на отворените врати на Апелативната прокуратура в града

14 Април 2016 г.

Студенти от Юридическия факултет на Бургаския свободен университет и ученици от ГРЕ „Г.С. Раковски“ и ПГСАГ „Кольо Фичето“ се превърнаха в прокурори. Те се в включиха в деня на отворените врати на Апелативната прокуратура в Бургас и се запознаха от близо с работата и функциите на магистратурата. Младежите дори сложиха прокурорски тоги и седнаха в стола на Апелативния прокурор г-н Любомир Петров.

Проявите в деня на отворените врати започнаха, когато на гости на Прокуратурата дойдоха ученици от ПМГ „Акд. Никола Обрешков“, които преди това се включиха в прояви организирани от Апелативния съд.

След тях, за учениците от ГРЕ „Г.С. Раковски“ и ПГСАГ „Кольо Фичето“, както и за студентите започна лекция, в която прокурор Йовита Григорова обясни на младите хора как работи Прокуратурата. Тя очерта структурата  на  магистратурата и описа делата, в които прокурорите участват.  Прокурор Григорова заостри вниманието на аудиторията върху факта,че едва два процента са оправдателните присъди от всички дела в Бургаския апелативен район, към който спадат и Окръжните и Районни прокуратури от Сливенски и Ямболски регион. Григорова обърна внимание и върху все по- нарастващия процент на делата свързани с наркотици. Тя разясни в кои случаи може да има условна присъда и механизма на сключване на споразумение.

        В лекцията участва и прокурор Георги Кузманов, който е експерт в международното право. Прокурор Кузманов обясни механизма на издаване и изпълнение на Европейската заповед за арест. Лекцията бе проведена в истинска съдебна зала.

След лекцията  учениците и студентите се отправиха към кабинета на Апелативния прокурор Любомир Петров.  Там с  много усмивки  и при отлично настроение  те  сложиха прокурорски тоги и се снимаха с магистратите. Младежите задаваха различни въпроси по различни дела. Много от тях седнаха и в стола на прокурор Петров.

След като се снимаха за спомен и усетиха от атмосферата Прокуратурата, младежите си пожелаха да се върнат отново , но вече като действащи прокурори.

 

                                                   

                                            Пресцентър -Апелативна прокуратура -              

                                                                                                   Бургас