Мъж от несебърското село Равда ще бъде предаден на италианските власти за организиране на престъпна група за кражби

14 Април 2016 г.

Мъж от несебърското село Равда ще бъде предаден на италианските власти за организиране на престъпна група за кражби

       Това е втори човек от групата, който ще бъде предаден на Р.Италия.

       Само в рамките на по –малко от месец втори мъж от бургаски регион ще бъде предаден на италианските власти за извършено престъпление.  След Спас Куртев, за когото на 21.03.2016г. Апелативният съд в Бургас определи да остане в ареста до изпращането му в Италия, сега и Георги Маринов остава в ареста.

       Това стана след като Апелативен съд –Бургас не уважи жабата на Маринов срещу Определение на Окръжния съд в града и го остави в ареста. Спрямо  родения в Карнобат, но живущ в несебърското село Равда мъж, на 08.01.2016г. е издадена Европейска заповед за арест от властите в италианския град Ливорно, с цел провеждане на наказателно преследване.

         В Италия, Маринов е обвинени за това, че е инициирал и организирал престъпна група, с цел извършване на престъпления против собствеността. На 28 октомври 2014 год.  групата е извършила кражба на седем автомобила в гр.Ливорно и е продължила да действа на територията на Италия до ноември 2015 год., като Маринов е участвал в извършването на кражбата на колите, съхранявани на пристанището в италианския град, като се е погрижил същите да бъдат транспортирани във Франция и продадени там. За целта са били фалшифицирани книжни формуляри, чрез които колите да бъдат изнесени от страната.
        Според прокурора от Апелативна прокуратура Бургас, издадената от италианския съд заповед за арест е законосъобразна. Маринов е обвинен за тежко умишлено престъпление, наказуемо с „лишаване от свобода“.  Представителят на държавното обвинение бе категоричен, че съществува възможност лицето  да се укрие или да извърши друго престъпление.

     Съдът се съобрази с мотивите на прокурора и остави Маринов в ареста.

    Определението на Апелативен съд –Бургас  е окончателно.

       Припомняме, че Спас Куртев, срещу когото на 08.01.2016 също има издадена Европейка заповед за арест от италианския град Ливорно за наказателно преследване за извършване на кражба на седем автомобила, както и за  измамни действия, състоящи се в изготвянето на фалшиви книжни формуляри, необходими за транспортирането на автомобилите от пристанището в италианския град.

         Той обаче не е обвинен в организиране на престъпна група, а в кражбата на колите. Куртев също бе оставен окончателно в ареста.