Ефективна присъда лишаване от свобода за кражба на телефон и отнет автомобил

1 Април 2016 г.

По внесен обвинителен акт на Районна Прокуратура –Бургас, на 01.04.2016г. Районен съд – Бургас постанови осъдителна присъда по която 53-годишен мъж получи общо ефективно наказание от 2 /две години/ лишаване от свобода при строг режим, за кражба на мобилен телефон при условията на „опасен рецидив”- престъпление по чл.196 ал.1 т.1 вр. чл.194 ал.1 вр. чл.29 б.”а” и „б” от НК  и за отнемане на лек автомобил с намерение да го ползва -престъпление по чл. 346, ал.2 т.3 вр.ал.1 вр. чл.23 ал.1 от НК.

Ангел В. е признат за виновен, за това, че на  09.04.2015г. в гр.Бургас, от бистро „В.” намиращо се в к/с „Зорница ”, при условията на опасен рецидив ,отнел чужда движима вещ – 1бр. мобилен телефон марка „Леново” модел „Голд А 850” от владението на Ж.Д., без нейно съгласие с намерение противозаконно да я присвои, както и за това че на  същата дата в условията на реална съвкупност с първото престъпление отнел чуждо моторно превозно средство – л. а. „Волво” модел „V70” от владението на Т. И. без негово съгласие, с намерение да го ползва,като отнемането е извършено при условията на чл.195 ал.1 т.4 пр.второ от НК,а именно с техническо средство  ключ.

Присъдата е постановена по реда на съкратеното съдебно следствие като подсъдимия Ангел В. е признал изцяло фактите изложени в обвинителния акт.Било му е определено наказание от 3 /три/ години лишаване от свобода,което е било намалено с една трета ,а именно 2 /две години/ лишаване от свобода.

При разследването е доказано ,че Ангел В. е взел ключовете на автомобила ,които са били оставени без надзор от собственика им в заведение в гр.Бургас,както и мобилен телефон също оставен без надзор,след което е отнел автомобила.

При разследването два месеца след отнемането, автомобила е бил открит от органите на полицията и върнат на собственика му.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване.