ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

         Оставиха в ареста  Ахмет Мустафов и Севгин Алиев, които са направили опит да пренесат контрабандно метамфетамин за около 4 млн. лв. през границата от Р. България към Р. Турция

         Бургаският апелативен съд не уважи искането и остави в ареста  Ахмет Мустафов и Севгин Алиев. Те са обвинени за това, че на 25.02.2016г. през ГППП „Малко Търново“, с товарен автомобил, без надлежно разрешително направили опит да пренесат  през границата на страната от Р. България към Р. Турция високорисково наркотично вещество - 87 пакета (метамфетамин) в насипно състояние, с общо бруто тегло 156 946 грама, на стойност около 4 млн. лв. - престъпление по чл.242 ал.ІV вр. с ал.ІІ, вр. с чл.18 ал.1, вр. чл.20, ал.ІІ от НК.

          Опитът е останал недовършен поради причини, които не зависят от двамата обвиняеми (извършване на митническа проверка).

         За това престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15г. до 20г. и „глоба“ в размер от 200 000 до 300 000 лв.

        Прокурорът бе категоричен, че от събраните доказателства може да бъде направено обосновано предположение, че Мустафов и Алиев (български граждани от с. Звездица, общ. Омуртаг, обл. Търговище) са автори на престъпното деяние. Представителят на държавното обвинение мотивира искането си с факта, че наркотикът е намерен в товарния автомобил, с който двамата мъже са се предвижвали. Прокурорът допълни, че съществува опасност обвиняемите да се укрият или да извършат ново престъпление, която се обуславя с факта, че наказанието, което законът предвижда по деянието, в извършване на което Мустатов и Алиев са обвинени, е изключително тежко.

         Съдът се съобрази с мотивите на държавното обвинение и задържа под стажа Мустафов и Алиев.

       Определението на Апелативния съд е окончателно.  

                                          Пресцентър при Апелативна прокуратура -               

                                                                                                   Бургас