ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

          Оставиха в ареста сливналия, обвинен в производство и разпространение на наркотични вещества, който е избягал при опит за задържане,  избутвайки полицейски автомобил

            Бургаският апелативен съд не уважи поредната жалба и остави в ареста сливналията Красимир Станков, който е привлечен като обвиняем за производство и разпространение на наркотични вещества (престъпление по чл. 354а, ал. 2, изр.2 , т4, вр. ал.1, изр.1,ал.1, предл.4  вр. чл.20, ал.2 от НК).

          Станков е обвинен за това, че на 14.05.2015г. в с.Стара река, общ.Сливен, в условието на опасен рецидив и в съучастие с още три лица,  без разрешително произвеждал и държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества (около 1,5 кг. метамфетамин).

          За престъплението законът предвижда наказание от 5 до 15 години „лишаване от свобода“ и глоба в размер на  от 20 до 100 хиляди лева.

          Престъплението е квалифицирано като „тежко умишлено“ по смисъла на чл.93, т.7 от НК.

          46-годишният Станков има 12 влезли в сила присъди в периода 1990-2013г.

         Трите лица, с които Станков е бил в съучастие за престъплението в което е привлечен като обвиняем, са задържани на 15.05.2015г. Тогава обаче органите на реда не успяват да задържат Станков, който избягал с автомобил, избутвайки полицейски такъв. По-късно превозното средство е било изоставено от Станков в Еленския балкан.         

          В последствие Станков е бил обявен за издирване, като му е издадена и Европейска заповед за арест.

         Той е задържан на 16.11.2015г. в град София, като при задържането му е бил с фалшиви документи за самоличност. В таванското помещение, което е обитавал, отново е държал наркотични вещества.

          В Определението си  Апелативен съд-Бургас се аргументира, че е не е разколебано обоснованото предположение,  че обвиняемият е извършил престъплението, за което му е предявено обвинение. Доказана е и реална опасност да се укрие и да извърши друго престъпление, ако се намира на свобода.

        Определението на Апелативен съд –Бургас е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                          

                                           Пресцентър при Апелативна прокуратура -              

                                                                                                   Бургас