ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

 

          Отказаха да възобновят наказателно производство  на гражданин на Р.Молдова, който е пренесъл  40 000 долара през границата ни с Р. Турция

                                                      

                                                   

          Бургаският апелативен съд остави без уважение искането на молдавския гражданин Василе Урсу  и отказа да възобнови наказателното производство срещу него. Молдовецът е осъден за това, че на 27.11.2014г. около 03.00ч. на ГКПП „Малко Търново“, на трасе „изход“ от Р. България за Р.Турция, с микробус, е нарушил разпоредбите на валутния закон, като не е изпълнил задължението си да декларира пред митническите органи носената от него валута в наличност (40 000 американски долара). Сумата е в особено големи размери - престъпление по чл.251, ал. 1 от НК.

          Районният съд в  гр.Малко Търново  е осъдил Урсу на три месеца „лишаване от свобода“, като е отложил изпълнението на наложеното наказание за изпитателен срок от 3 години.

         Съдът е отнел в полза на държавата и предмета на престъплението – 40 000 американски долара.

         Недекларираните от Урсу пари са открити по време на митническа проверка. Тя е започнала след като той и другият шофьор на микробуса съобщили, че не носят нищо за деклариране. Митническите служители открили парите в плик с хранителни продукти, разположен в превозното средство.

          Решението на Апелативен съд-Бургас не подлежи на обжалване.

 

 

                                                   Пресцентър -Апелативна прокуратура -              

                                                                                                   Бургас