Ученици от две сливенски гимназии посетиха окръжната прокуратура в града, за да се включат в инициативата „Ден на отворени врати“

2 Май 2024 г.

Ученици от сливенските ГПЗЕ „Захари Стоянов“ и ПМГ „Добри Чинтулов“ посетиха съдебната плата в Сливен, за да вземат участие в традиционната инициатива „Ден от отворени врати“. Тази година тя бе проведена съвместно между Окръжна прокуратура-Сливен и Окръжен съд-Сливен. Учениците имаха възможност да проведат беседа с прокурорите Ваня Белева и Виолета Калайджиева, както и с председателя на окръжния съд Мартин Данчев.

Магистратите разясниха на гостите какъв е териториалния обхват на прокуратурата, както и ролята на всяка от страните в досъдебното и съдебно производства.

Учениците проявиха интерес към наказателната отговорност за престъпленията, свързани с наркотичните вещества. Интерес предизвикаха и наказанията, които законът предвижда за водачи на превозни средства, управляващи след употреба на алкохол и наркотици, както и спрямо тези допуснали пътнотранспортни произшествия, довели до смърт.

След като получиха отговори на всички зададени въпроси гостите получиха възможност да се снимат за спомен в съдебна зала, носейки прокурорски тоги.