Окръжна прокуратура-Ямбол задържа за срок до 72 часа румънски гражданин, обвинен в контрабандно пренасяне на над 9.2 килограма сребърни и златни накити

30 Януари 2024 г.

Окръжна прокуратура-Ямбол задържа за срок до 72 часа румънския гражданин И.Б. Той е обвинен за това, че противозаконно е пренесъл през границата на страната 74.84 грама златни накити и 9187 грама сребърни изделия и елементи. Контрабандата е извършена на 26.01.2024 година на ГКПП-Лесово, обл. Ямбол. Престъплението е квалифицирано по чл.242, ал.1, б. „а“ от НК.

По време на разследването е установено, че горепосочените накити, изделия и елементи са укрити в лек автомобил, собственост на И.Б. Превозното средство е пристигнало на граничния пункт с посока на движение от Турция към България. В зоната за митнически контрол пътуващите в автомобила са заявили, че нямат нищо за деклариране. Митническите служители са селектирали превозното средство за проверка по метода „анализ на риска“. В хода на контролните действия инспекторите откриват във фабрични кухини във вратите на автомобила, под кората на багажното отделение, както и на дъното на куфар и чанти с багаж пакети, опаковани с тиксо. Установено е, че те съдържат общо 9 262.44 грама бижутерийни изделия от бял и жълт метал. След извършената експертиза е установено, че се златни накити и изделия от сребро. Общата им стойност възлиза на 80 984 лева.

Предстои Окръжна прокуратура-Ямбол да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.