Съдът определи „домашен арест“ за полския гражданин Войчех Маевски, който подаде фалшив сигнал  за взривно устройство на борда на самолет

      

 

         Бургаският Апелативен съд измени Определение на Окръжния съд в града  и постанови мярка за неотклонение  „домашен арест“ на полския гражданин Войчех Маевски.

         Припомняме, че  същият е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 19.11.2015г. е застрашил сигурността на самолет „Еърбъс А320“ на авиокомпания „Смол планет“, осъществяващ полет от гр.Варшава  Р.Полша до курортния град Хургада в Египет, чрез съобщаване на лъжлива информация, затова че на борда на самолета има  взривно устройство. Това е довело до принудителното приземяване на самолета и евакуация на екипажа и пътниците на Летище Бургас.

         Предвидената  в закона санкция  за престъплението в което Маевски е обвинен е  „лишаване от свобода“ за  срок от 3 до 15 години.

         На 22.11.2015-та първата съдебна инстанция оредели на Маевски мярка за неотклонение  „парична гаранция“ в размер на 5000 лева. 

         Мярката бе протестирана от представител на Окръжна прокуратура –Бургас, който настояваше Маевски да бъде задържан под стажа.

         По време на съдебното заседание днес, частният протест на Окръжна прокуратура-Бургас бе определен като  правилен и законосъобразен от прокурор от Апелативна прокуратура –Бургас.

         В мотивите си за днешното решение съдът прие, че е възможно полският гражданин да се укрие и да не бъде открит на посочените от него адреси.

         Определението на Апелативен съд –Бургас е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

 

          

                                                      Пресцентър при Апелативна прокуратура -              

                                                                              Бургас