Районна прокуратура – Бургас задържа за срок до 72 часа А. Г., обвинена за това, че противозаконно е подпомогнала чужди граждани да преминат в страната чрез използване на моторно превозно средство

8 Септември 2022 г.

Районна прокуратура – Бургас задържа за срок до 72 часа украинската гражданка А. Г. Тя е обвинена за това, че на 06.09.2022 год., в гр. Бургас, с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнала група чужди граждани – 9 (девет) лица, граждани на Сирия, без документи за самоличност, да преминат в страната в нарушение на закона (Закон за чужденците в Република България), като деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство – лек автомобил марка „Фолксваген“ и деянието е извършено по отношение на повече от едно лице. Тежкото умишлено престъпление е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, т. 1 и т. 5, вр. с чл. 281, ал. 1 от НК.

По време на разследването е установено, че автомобилът е собственост на регистрирано в страната ни юридическо лице.

Предстои Районна прокуратура – Бургас днес да внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемата.