По внесено от Районна прокуратура - Бургас искане, бе взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо С.Г., обвинен за заплаха с цел принуда спрямо орган на власт и за допускане на птп при управление на автомобил след употреба на наркотични вещества, без да е имал необходимата правоспособност, с пострадал полицейски служител, като е избягал от местопроизшествието

26 Юли 2022 г.

По внесено от Районна прокуратура - Бургас искане, бе взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо  С. Г. Той е обвинен за това, че на 23.07.2022 г. в м. “Пода“ в гр. Бургас употребил заплашване с цел да принуди орган на властта - полицай  от гранична полиция, да пропусне нещо по служба, свързано с функциите му, а именно: не е спрял на подаден сигнал от полицейския служител със стоп-палка, насочвайки срещу полицейския служител управлявания автомобил, с оглед избягването да му бъде извършена полицейска проверка. Тежкото умишлено престъпление е квалифицирано по чл. 269, ал. 1 от НК.

Обвиняемият С. Г. е привлечен към наказателна отговорност и затова, че на същата дата, отново в гр. Бургас, в условията на съвкупност с предходното деяние,  при управление на лек автомобил, нарушавайки правилата за движение по ЗДВП, допуснал ПТП, блъскайки патрулен автомобил на ОДМВР-Бургас, причинил средна телесна повреда – фрактура на лявата ръка на полицейски служител, като деянието е извършено след употреба на наркотични вещества-„метамфетамин“ и „амфетамин“, установено по надлежния ред с техническо средство,  избягал е от местопроизшествието и е управлявал МПС без да е имал необходимата правоспособност. Деянието е квалифицирано по чл. 343, ал. 3, предл. второ,  четвърто и пето, б. “а“, вр. ал. 1, вр. 342, ал. 1 вр. чл. 23, ал. 1 от НК във вр. със ЗДвП.

Определението на РС-Бургас може да бъде обжалвано пред Окръжен съд - Бургас.