ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

 

С Присъда №16 от 10.06.2015г. по НОХД 109/2015 г., Окръжен съд –Сливен е признал подсъдимия Й.Й.Й. за виновен в това, че на 12.08.2012г. в град Сливен, в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“- Сливен, е причинил смъртта на В.Д.Р., на 14 години, от с.Кортен, общ. Нова Загора, като поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност- упражняване на медицинска професия- „Ординатор“ в отделение по „Неврохирургия“, представляваща източник на повишена опасност, като не е осъществил адекватно лечение и е нарушил три медицински стандарти, утвърдени в Медицински стандарт  „Неврохирургия“, престъпление по чл. 123, ал 1 от НК.

На подсъдимия е наложено наказание- лишаване от свобода за срок от 1 година, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от 3 години.

С Решение № 145 от 6.11.2015г. на Апелативен съд –Бургас, горепосочената присъда е изменена, като подсъдимият Й.Й.Й.  е оправдан  в частта от повдигнатото му обвинение за допуснато от него нарушение  по само един от медицинските стандарти.

Размерът на наложеното наказание е увеличен от 1 на 2 години лишаване от свобода.

     Увеличен е и изпитателният срок, за който е отложено изпълнението на присъдата, от 3 на 4 години.

     В останалата част присъдата е потвърдена.

     Решението не е окончателно  и подлежи на обжалване и протестиране пред Върховния Касационен Съд.

 

             

 

ГОВОРИТЕЛ НА АПЕЛАТИВНА

ПРОКУРАТУРА – БУРГАС –

ПРОКУРОР                             Йовита ГРИГОРОВА