Окръжна прокуратура – Ямбол предаде на съд турски гражданин, обвинен в предизвикване на катастрофа, която е станала причина за смъртта на 63-годишен мъж

22 Февруари 2019 г.

Окръжен съд –Ямбол е насрочил заседанието си за 25.02.2019 г.

Окръжна прокуратура – Ямбол предаде на съд турския гражданин Ердал Ю. Той е обвинен за това, че на 28.11.2018 г. на път с посока гр.Елхово – ГКПП „Лесово“, обл. Ямбол, при управление на товарна композиция – влекач с прикачено полуремарке, е нарушил правилата за движение по пътищата и предизвикал ПТП, в следствие на което по непредпазливост причинил смъртта на 63-годишен мъж – престъпление по чл.343, ал.1, буква „в“, вр. чл.342, ал.1 от НК.

Обвиняемият управлявал товарната композиция при условията на нощна тъмнина, валеж на дъжд и мокра асфалтова настилка. В същото време в обратна посока от ГКПП-Лесово към гр.Елхово се движил лек автомобил „Опел Астра“, управляван от пострадалия. На пътното платно имало поставени двустранно (отляво и отдясно) пътни знаци – предупредителен пътен знак А40 „Внимание! Участък с концентрация на ПТП“, а след него и забранителен пътен знак В26 „Забранено е движението със скорост по-висока от 50 км. в час като знаците А40 и В26 са били с жълт контур за концентрация на ПТП. В процеса на движение по пътя турският гражданин следвало да премине през десен завой при ограничение на максималната скорост за движение до 50 км. в час. Независимо от това обвиняемият при преодоляването на десния завой управлявал товарната композиция със скорост от около 88-90 км. в час, при което в резултат на превишената скорост, заниженото сцепление поради мократа настилка във втората половина на завоя полуремаркето на автомобила напуснало дясната лента за движение поради плъзгане и завъртане по равнината на пътя и навлязло в лявата лента и на практика заело цялото платно за движение. В този момент последвал удар с лекия автомобил, който се движел в своята лента за движение, като към момента на удара скоростта на товарната композиция е била около 83 км. в час. Скоростта на лекия автомобил към момента на настъпване на ПТП е била 50 км. в час. В следствие от катастрофата водачът на лекия автомобил починал.

Окръжен съд –Ямбол е насрочил заседанието си за 25.02.2019 г.