На 01.10.2012г. Апелативен съд Бургас отмени оправдателната присъда на Окръжен съд Сливен и по внесен протест на Окръжна прокуратура Сливен, поддържан изцяло от Апелативна прокуратура Бургас, постанови Присъда по ВНОХД №198/2012г. на Апелативен съд Бургас, с която ...

На 01.10.2012г. Апелативен съд Бургас отмени оправдателната присъда на Окръжен съд Сливен и по внесен протест на Окръжна прокуратура Сливен, поддържан изцяло от Апелативна прокуратура Бургас, постанови Присъда по ВНОХД №198/2012г. на Апелативен съд Бургас, с която призна за виновен ВЕНЦИСЛАВ КЛОДИЕВ ВЪРБАНОВ от гр.Сливен – управител на юридическо лице, стопанисващо и ползващо Дивечовъден участък „Раково-Ичера” при ДГС Сливен затова, че на 08.06.2011г. в землището на гр.Сливен убил без надлежно разрешение едър дивеч – благороден елен на стойност 5000лв., поради което и на основание чл.237 ал.І от НК и във вр. с чл.54 от НК го осъжда на лишаване от свобода за срок от 4м., изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от 3г.и лишаване от право да ловува за срок от 1г. и 6м.

Със същата присъда подсъдимият ВЕНЦИСЛАВ КЛОДИЕВ ВЪРБАНОВ е признат за виновен в това, че на същата дата и място предложил и дал дар – парична сума в размер на 5000 евро на длъжностни лица от Специализирано звено „Горска стража” при Регионална дирекция по горите гр.София, за да не извършат действия по служба, а именно да не съставят констативен протокол във връзка с установеното от тях нарушение по Закона за лова и опазване на дивеча - престъпление по чл.304 ал.І от НК, поради което и на основание чл.54 от НК го осъжда на лишаване от свобода за срок от 1г. и 6м., изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от 3г. иглоба в размер на 2000 лв. Предметът на престъплението – сумата от 5000 евро и ловна карабина м.”Антонио Золи” с оптичен прицел, се отнемат в полза на държавата.

  Присъдата подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС на РБ.